Șapte inovații: aplicații pentru nevăzători, memorialele online ale Revoluției ’89, observator la alegeri, fapte bune cu un click

Faptele bune nu încetează să apară pe teritoriul mioritic. În acest calup de inovații, nu ne-am putut opri la cinci, așa că am grupat mai multe.

Faptele bune nu încetează să apară pe teritoriul mioritic. În acest calup de inovații, nu ne-am putut opri la cinci, așa că am grupat mai multe. Din ele veți afla cum vă puteți ajuta semenii, fie online, fie offline, depunând un efort sau pur și simplu cu o mișcare de mouse.

Legătura dintre nevăzători și prietenii lor

Aplicația Seeyou

SeeYou este prima aplicaţie pe Web din România care pune în legătură persoanele cu deficiențe de vedere cu voluntari, anunță Playtech. Aceștia îi pot însoți în diverse activități offline, fie le pot oferi ajutor online. Aplicația a apărut din dorința de a oferi soluții la nevoile de relaționare și de deplasare ale nevăzătorilor. Odată ce beneficiarul și voluntarul sunt conectați prin SeeYou, voluntarul poate prelua și rezolva și online cererile beneficiarilor, precum citirea unui document tipărit, asistență de la distanță sau, pur și simplu, convorbiri telefonice, pentru socializare cu beneficiarii care se simt singuri în această perioadă.

Pentru început, aplicația SeeYou este disponibilă doar în București. În viitorul apropiat, planurile vizează extinderea aplicației la nivelul întregii țări.

Enciclopedia tactilă

Tactile Images este o platformă educațională pentru copiii cu deficiențe de vedere, care le oferă șansa de a studia singuri. Cu o aplicație de mobil și desene reliefate interactive, care se autodescriu audio, ei pot descoperi singuri lumea, lucrurile pe care nu le pot atinge.

Poți contribui la platformă creând desene interactive personalizate, care vor antrena atenția și memoria copiilor nevăzători. Acestea pot fi hărți, obiecte, personaje etc. Aplicația Image Creator permite profesorilor să creeze în mod facil desene cu descrieri personalizate și dispune de o bibliotecă de ilustrații care pot fi adăugate simplu, prin opțiunea drag & drop. Desenele reliefate interactive creează reprezentări ale realității în mintea copiilor, oferindu-le acces la concepte și lucruri pe care nu le pot atinge.

Studiul desenelor se poate face independent, cu ajutorul unei aplicații asistent, care citește descrierile asemeni unui profesor, astfel încât procesul de învățare să devină mult mai ușor. Mai întâi creezi desenul manual sau îl alegi dintr-o bibliotecă de imagini și apoi treci la accesibilizarea lui. Îl poți reliefa manual sau cu ajutorul unei imprimante. La final, publici creația pe platformă și ea poate fi accesată de către copii.


Revoluția din decembrie 1989

Muzeul Comunismului

Cei care au creat MuzeulComunismului.ro speră ca acest site să devină o „mini-Wikipedia a comunismului” de la noi, cu accent pe viața de zi cu zi. Este un proiect în desfășurare, la care puteți contribui, dacă aveți timp, materiale sau amintiri.

Foto: Cosmin Pojoranu (Facebook)

Site-ul realizat de Asociația Funky Citizens cuprinde mai multe secțiuni:

  • o comparație fotografică de tip „atunci vs. acum”, din 14 județe din România și hărți de tur ghidat al comunismului în orașele prezentate;
  • un tur virtual cu apartamentul 80east, acum desființat;
  • extrase din ghidul „Partidul te vrea tuns”, produs de Forum Apulum;
  • interviuri care se adaugă colecției de 30 de istorii orale, în diverse formate, despre diverse subiecte, de la fuga din țară și până la mame eroine sau DJ în comunism;
  • harta inițiativelor de memorie recentă din țară.
Calendarul Revoluției

Între 16 și 25 decembrie 1989, au avut loc mai multe mișcări de stradă, care au culminat cu fuga soților Ceaușescu și executarea acestora, în urma unui proces încropit. Site-ul Decembrie89.ro reface cronologia acelor evenimente, într-o prezentare grafică ușor de parcurs. Pentru fiecare dată și oră, aveți la dispoziție informații, fotografii și secvențe video. Dacă doriți să aflați și mai multe detalii, parcurgeți link-urile presărate în conținut.

Partea interesantă la acest proiect realizat tot de Funky Citizens și Forum Apulum este că aveți în cronologie un filtru numit „Dezinformare”. Dacă-l activați, veți vedea informațiile care au fost propagate atunci din dorința de a manipula sau destabiliza mulțimea aflată în stradă.


Observator la alegeri

Dacă vrei să fii observator la viitoarele alegeri parlamentare, te poți înscrie pe o platformă dedicată. Înscrierile sunt deschise până în 1 decembrie.

„Pe scurt, vei fi cu ochii-n patru, să te asiguri că nimeni nu încalcă regulile și fiecare vot e numărat corect. Sunt aproape 19.000 de secții de votare în țară și străinătate! Vom fi alături de tine la fiecare pas și îți vom ghida activitatea în secții. Ține minte că observarea nu este remunerată, se bazează pe voluntariat”, se explică pe platformă.

Poți face echipă cu un alt observator și „colinda” 7-10 secții într-o zi (minimum 45 de minute în fiecare). La finalul zilei, fiecare asistă la numărarea voturilor într-o secție. Anul acesta, pentru a limita orice riscuri legate de sănătate, observatorii vor face echipă cu persoane cu care sunt în contact constant. În străinătate, vor fi acreditați doar observatori staționari.


Este bine să faci bine

Magazinul social

Făbine.eu este un magazin social, din care puteți cumpăra produse prin care sprijiniți tot felul de organizații neguvernamentale.

„Fă Bine este un ecosistem care facilitează implicarea în comunitate și realizarea de fapte bune. Este locul în care nevoile persoanelor, orgnizațiilor și companiilor sunt ascultate și în care resursele sunt puse împreună. Ne propunem să generăm proiecte cu impact și cu rezultate valoroase pentru toți participanții și pentru societate în sens larg”, se arată în descrierea platformei.

În afară de a cumpăra produse, mai poți să te înscrii ca voluntar. Dacă ai o companie, poți ajuta proiectul redirecționând 3,5% din impozitul pe venit către Asociația Trăiește cu Bucurie.

Donează cu Pago

Există peste 180.000 de utilizatori care-și plătesc lunar prin Pago utilitățile, taxele și impozitele. Prin aceeași plaformă, poți dona o dată, de mai multe ori sau recurent, pentru diverse cauze sociale.

„Suntem recunoscători celor care au donat peste 235.000 de lei în primul an de la lansarea funcționalității, cu o medie de 35% de donații recurente. Ne bucurăm să putem susține societatea civilă printr-un mod mai rapid, sigur și necomisionat de a strânge fonduri pentru cauzele lor”, au declarat Adrian și Alex, co-fondatori Pago.

Cu ajutorul celor peste 20 de dezvoltatori, oameni de grafică sau de comunicare din echipă, împreună cu experiența celor peste 3,5 milioane de plăți realizate în aplicație, platforma oferă utilizatorilor posibilitatea de a face o faptă bună, printr-o donație unică sau recurentă către 15 cauze înscrise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *