Hackerii cer bani în numele Poliției Române – mii de oameni afectați
Utilizarea internetului, mai ales pentru cei ce nu au experiența unui cunoscător în IT, poate fi destul de complicată, mai ales când aceasta trece mai departe de citirea știrilor și păstrarea legăturii cu cei dragi.
Accesarea site-urilor care ridică semne de întrebare poate aduce cu sine viruși, în special când un program pentru protecția calculatorului nu este instalat. Poate cel mai cunoscut și debusolant malware (”software rău intenționat”) din spațiul românesc este acela care blochează calculatorul, cerând o sumă de bani în numele Poliției Române. Banii plătiți online ar reprezenta achitarea unei contravenții pentru ”vizualizarea sau distribuirea conținutului pornografic interzis (zoofilia/pedofilia etc.)”. Mai mult, textul face trimitere la Articolul 202 din Codul Penal, care însă se referă la ”Scopul, condiţiile generale de aplicare şi categoriile măsurilor preventive”, apoi la Articolul 208, care vorbește, în realitate, despre ”Verificarea măsurilor preventive în cursul judecăţii Dispoziţii generale Măsurile preventive”.
Un alt semn de întrebare pe care îl ridică mesajul afișat în browserul victimei este limbajul neglijent – regăsim în textul afișat o multitudine de greșeli gramaticale, precum ”a privarea de libertate”, dar și trimiterea la modificărilor aduse codului penal al Marii Britanii.
Ce-i drept, simpla afișare a siglei Poliției Române și blocarea oricărei alte operațiuni – înafară de efectuarea plății – poate fi derutantă. Victima este presată, sub amenințarea aplicării legii, să dea cei 600 de lei în maxim 48 de ore, doar online sau prin punctele PaySafeCard, prezente în toate marile magazine. La un sediu fizic, nu.
Ideea acestui virus nu este recentă – ea are la bază conceptul malware-ului SIDA, creat de Joseph Popp în 1989. În România, ransomware este ceva mai recent, însă a dus și la sinucideri. Este cazul unui bărbat din comuna brăilea Movila Miresii care şi-a spânzurat propriul copil în vârstă de 4 ani, apoi s-a atârnat şi el în ştreang, după ce a primit un mesaj asemănător. În biletul de adio, citat Adevarul.ro, omul a scris: : „Nu mi se pare normal ce am făcut. Îmi cer iertare de la toţi. Am primit atenţionare că am de plată 70.000 lei sau fac 11 ani de puşcărie. Nu vreau ca Nicuşor (n.r. – fiul său de patru ani) să rămână să sufere în urma mea. Eu nu suport să fac puşcărie. Nu suport!”.
Un studiu BitDefender arată că zilnic sunt oprite 3-4 operațiuni asemănătoare, iar autoritățile afirmă că nu dețin o astfel de tehnologie și nici nu ar cere realizarea plății online care nu pot fi detectate.
În 2014, autoritățile au reușit să destructureze o astfel de rețea care afecta mai mult de un sfert de milioane de calculatoare la nivel global, iar în România au fost localizate 8.881, câștigurile hackerilor ridicându-se la aproximativ 2.500 de dolari, doar la nivelul țării noastre.
Articole asemănătoare
Poate social media să dea dependență?
Cum a schimbat Dan Negru ”cultul” Revelionului
Google vrea să-și schimbe modul în care sunt prioritizate știrile. O ia pe urmele Facebook?
Ucraina, între libertatea presei și identitatea națională: toată presa scrisă trebuie publicată în limba oficială
Insolvența Bucharest Film Studios: cel mai nou „film” regizat de Bobby Păunescu