Tot mai multe tentative de furt de informații sensibile ale unor personalități britanice influente, precum politicieni și jurnaliști, au fost identificate. Vinovații, potrivit Centrului Național de Securitate Cibernetică din Marea Britanie, sunt hackeri iranieni și ruși.
Aceste atacuri nu sunt destinate publicului larg. În schimb, autorii vizează ținte specifice în atacuri care au fost descrise ca fiind „nemiloase”: politicieni, oficiali, jurnaliști, activiști și grupuri de reflecție, conform BBC.
Hackerii folosesc metode care se bazează pe câștigarea încrederii victimei. Potrivit NCSC – care face parte din agenția britanică GCHQ, ce se ocupă cu consultanță în domeniul securității cibernetice -, hackerii se dau adesea drept contacte reale și trimit invitații false la evenimente sau întâlniri Zoom care conțin coduri malițioase. Apăsarea linkului va infecta dispozitivele țintă, oferind acces la date.
Din fericire, numărul victimelor din Marea Britanie nu este atât de mare. Potrivit oficialilor, doar câteva zeci de persoane au fost vizate, cu un impact minim. Cu toate acestea, Marea Britanie sfătuiește în continuare organizațiile și persoanele fizice să își sporească securitatea cibernetică.
Iranul și Rusia nu au fost acuzate în mod oficial de spionaj cibernetic, dar autorii fac parte din două grupuri afiliate regimului de la Teheran și celui de la Moscova.
Leave a Comment