
Google ar urma să fie amendată de UE pentru nerespectarea normelor tech
Google ar urma să fie amendată de Uniunea Europeană pentru nerespectarea legii DMA, care reglementează companiile Big Tech și practicile neconcurențiale ale acestora. Autoritățile sunt de părere că Google nu a implementat soluțiile necesare pentru a remedia neregulile identificate, iar aplicarea amenzii este, acum, necesară.
Anunțul nu este unul oficial, ci este o informație oferită de surse interne din cadrul Comisiei Europene, citate de Reuters, care identifică motorul de căutare al companiei ca fiind obiectul principal al anchetei UE.
Mai exact, Google are anumite servicii (Google Flights, Google Hotel și Google Shopping) care ar fi favorizate în căutări decât servicii similare oferite de alte companii. Legea DMA (care reglementează piața digitală și competiția din cadrul acesteia) desemnează Google ca fiind un ”gatekeeper” – adică o companie cu servicii atât de mari și încât competitorii săi depind de ea – iar asta presupune că serviciile sale nu pot fi prioritizate peste altele.
Cazuri similare de anchete pentru încălcarea normelor DMA există și în privința Apple și Meta, ambele investigații fiind avansate.
Rezistență împotriva lui Trump?
Anunțul că această amendă este iminentă vine într-un context sensibil în care se află Uniunea, de cel puțin două luni. Reîntoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă – susținut și la rândul său susținând miliardarii din sectorul tech – a venit la pachet cu o presiune considerabilă pe UE să înceteze reglementarea fermă a companiilor tech.
Criticată de Parlamentul European și de societatea civilă, atitudinea curajoasă a Comisiei Europeane de a se lupta cu Big Tech s-a șubrezit considerabil. Momentul este exploatat la maximum de către marile companii, care și-au intesificat lobbyul la Bruxelles pentru a slăbi normele UE.
Amenzile pregătite pentru Google, Apple și Meta ar putea să fie mesajul de putere pe care Uniunea îl va trimite administrației Trump, însă s-ar putea dovedi o speranță falsă. Toate cele trei anchete sunt începute în 2023 și oricum urmau să fie încheiate în această perioadă.
Presiunea venită din SUA ar putea să schimbe viitoarele decizii ale UE, lucru ce ar avea efecte mult mai puternice pentru că ar afecta legile și normele pe care blocul comunitar le pregătește, dincolo de hotărârile individuale ce privesc o singură companie.
Articole asemănătoare
Facebook nu a reușit să combată discursul instigator la ură, în India
Tot ce ar trebui să știi despre prezența rusă la granița Ucrainei și cât de mare este posibilitatea unei invazii
România, printre statele cu cea mai mică influență și relevanță în Uniunea Europeană
Aplicații criptate de mesagerie instantanee. Ce alternative există la Signal și Telegram
SRI dezvăluie că nu există semne că Rusia s-ar implica în alegeri. Unii candidați folosesc conturi false pentru a-și ataca adversarii politici