Google, acuzată de monopol de către Departamentul de Justiție din SUA. Procesul începe luna viitoare

Google se va prezenta în fața instanței în septembrie pentru a răspunde acuzațiilor Departamentului de Justiție (DOJ) din SUA cu privire la practicile anticoncurențiale, pe care le-a adoptat pentru motorul său de căutare. Procesul gigantului tech este unul dintre cele mai importante acțiuni antitrust ale autorităților americane din ultimii ani.

Deși Google a reușit să scape de alte acuzații ce vorbeau de un tratament preferențial pentru propriile servicii și de subminarea unor concurenți din anumite sectoare, judecătorul federal ce se ocupă de caz a decis că acuzația de bază a DOJ trebuie să meargă mai departe. Conform The Wall Street Journal, reprezentații Departamentului de Justiție spun că Google menține un monopol „prin acorduri de distribuție exclusiviste care direcționează miliarde de căutări către Google în fiecare zi”. Acuzația menționează contractele pe care gigantul tech le-a încheiat cu Apple sau Mozilla pentru a face Google motorul de căutare default pentru browserele operate de acestea.

Plângerea inițială a DOJ a fost depusă încă din 2020, însă lucrurile se mișcă destul de greu, având în vedere acuzațiile grave de monopolizare a pieței. Conform Financial Times, Google mai este sub o investigație de tip antitrust, bazată tot pe acuzații aduse de DOJ, dar care se referă la monopolul din industria publicității online.

Ambele investigații vorbesc despre efortul administrației Biden de a reglementa practicile anticoncurențiale ale Big Tech – o mișcare ce se aseamănă cu politica Uniunii Europene de pedepsire a exagerării marilor companii din sectorul tech.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri