Jurnaliștii, în mijlocul conflictului din Ucraina: Atac al Rusiei asupra unui hotel frecventat de presă

Forțele ruse au lansat luni seara două atacuri devastatoare asupra orașului ucrainean de est, Pokrovsk, lovind un hotel care era adesea frecventat de jurnaliști și soldați, precum și o clădire rezidențială.

Hotelul Druzhba a suferit un impact direct. Martorii au surprins imagini cu o parte a clădirii hotelului, alcătuită din aproximativ trei etaje, care a fost distrusă complet de rachetele lansate. Încă nu se cunoaște numărul exact al persoanelor care se aflau în interiorul hotelului în momentul atacului, însă mai mulți jurnaliști au declarat că atât hotelul, cât și pizzeria din vecinătate, erau cunoscute ca fiind locuri unde reprezentanții mass-media se întâlneau, fiind printre puținele opțiuni de cazare rămase în regiune, conform Financial Times și The Guardian. 

În urma loviturilor, cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața, iar alte 31 au fost grav rănite, potrivit unui comunicat postat pe platforma Telegram de către Ministerul de Interne din Ucraina.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, a menționat în discursul său că atacurile au fost executate cu rachete balistice Iskander de rază scurtă, vizând „clădiri rezidențiale obișnuite” în Pokrovsk.

Printre persoanele rănite se numără 19 polițiști și cinci membri ai echipelor de salvare, care au fost surprinși într-un al doilea val de bombardamente în timp ce se îndreptau spre locul atacului, conform Ministerului de Interne din Ucraina. Vicepreședintele echipei de salvare din Donetsk se află printre victimele acestui incident tragic.

Imaginile dinaintea atacului asupra hotelului arată civili în haine de vară, căutând în dărâmături și încărcând răniții în ambulanțe, în timp ce se luptă cu haosul și distrugerea provocată de prima lovitură.

Această situație tragică aduce aminte de un atac similar asupra unui restaurant din orașul învecinat Kramatorsk, în luna iunie, soldat cu moartea a 11 persoane și rănirea altor peste 60 care se aflau la cină. Ambele atacuri contribuie la crearea unei perspective dificile pentru jurnaliști, lucrătorii umanitari și voluntarii care încearcă să acționeze în regiune.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri