Falsul mesaj despre prelungirea certificatului COVID „până astăzi” a generat panică
Dacă în martie ne confruntam cu panica generată de un mesaj care afirma că prețurile la combustibil vor crește în ziua următoare, acum a venit rândul certificatelor COVID. „Certificatul COVID-19 poate fi prelungit astăzi până la ora 00.00”, se arăta în mesaj.
Efectele acestuia s-au resimțit imediat, susține secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu. În numai două zile, au fost 300.000 de solicitări de emitere a unui certificat nou, de teamă să nu rămână descoperiți în eventualitatea unor noi restricții COVID.
„În doar două zile, numărul solicitărilor a crescut cu 6500% și 8500%”, afirmă Andrei Baciu, în postarea realizată pe pagina sa de Facebook.
De unde a pornit isteria
La sfârșitul săptămânii trecute, un mesaj care avertiza că emiterea certificatului de vaccinare, care atestă că deținătorul este vaccinat anti-COVID sau a trecut prin boală, va putea fi făcută doar până „astăzi la ora 00.00”, a început să circule pe WhatsApp. După cum se poate vedea în captura de ecran de mai jos, textul a fost distribuit de atât de multe ori încât platforma a afișat o avertizare în acest sens.
„Astazi pana la ora 00.00 cine are doua doze sau chiar trei si are certificatul covid expirat il pot prelungi pana pe 31.12.2022. Pe site certificat-covid.gov.ro”, se arată în mesaj. MediaStandard.ro a decis să nu intervină asupra greșelilor gramaticale.
Autoritățile române, prin vocea lui Andrei Baciu, au afirmat că informația este falsă. În timp ce certificatele COVID pot fi folosite într-adevăr până pe 31.12.2022, documentul de vaccinare poate fi emis din nou din platformă, dacă acesta a expirat. Nu există un timp-limită pentru acest proces, așa cum mesajul afirmă.
De la isteria combustibilului, la cea a certificatelor COVID
În luna martie, un mesaj despre creșterea prețului la carburanți a dus la formarea unor cozi de mari dimensiuni la benzinării. „Va sfatuiesc sa faceti plinul cat mai aveti ocazia la pret mic. Sunt pompe care au acum pretul de 11 ron pe litru de motorina”, se arăta în mesajul distribuit, și de această dată, pe WhatsApp.
Însă isteriile în rândul românilor nu s-au limitat doar la certificate COVID și combustibil. Începerea războiului i-a determinat pe oameni să se înghesuie la centrele de pașapoarte, în timp ce teama de un atac nuclear a dus la creșterea cererilor pentru produsele farmaceutice care conțin iod. HotNews scria, la începutul lunii martie, că niciuna dintre farmaciile consultate nu mai deținea astfel de produse.
Cazul isteriei certificatelor COVID ne confirmă că societatea noastră este ușor susceptibilă mesajelor inflamatoare, nefiind pregătită să gestioneze încercări de inducere a panicii. Scriam, într-un articol de după cazul creșterii prețurilor la benzină și motorină, că România trebuie să facă eforturi reale și consistente pentru a dezvolta un ”sistem imunitar” împotriva dezinformării. Așa cum statul investește în mesaje de tipul ce-să-faci-în-caz-de-cutremur, problema dezinformării ar trebui tratată similar. Cu ajutorul jurnaliștilor și experților în dezinformare, statul român ar putea să limiteze efectele informațiilor false care circulă pe rețelele de socializare.
Articole asemănătoare
Antifakenews, site-ul care distribuie fake news. Legăturile cu PSD
Schimbări în managementul stațiilor Digi24
The New York Times continuă să aibă probleme cu Twitter: Elon Musk a dat shadowban contului
Institutul Elie Wiesel: Pandemia a intensificat anti-semitismul din mediul online
AFP dă X în judecată cu privire la refuzul de a plăti pentru conținutul media