Fake newsuri despre firme occidentale din Ucraina, răspândite pe site-uri britanice false
Site-uri de știri false înregistrate în Regatul Unit și prezentate ca fiind instituții britanice de încredere răspândesc dezinformări cu privire la companiile occidentale care operează în Ucraina.
Una dintre aceste companii este firma americană Sarn, care a și făcut publică situația. Sarn lucrează în Ucraina în sectoarele energiei și hardware-ului militar. Cu toate acestea, articolele de pe două site-uri diferite o acuză în mod fals de trafic de arme, fraudă judiciară și deturnare de fonduri.
Londoninsider.co.uk și talk-finance.co.uk sunt înregistrate ca domenii britanice și conținutul lor este în limba engleză. Articolele au fost ulterior distribuite în Ucraina, iar legerea de a imita site-uri de știri legitime din Regatul Unit nu este întâmplătoare: în Ucraina, mass-media britanică este percepută ca fiind de încredere.
În plus, unul dintre articole conține numele unui jurnalist britanic real ca autor. Cu toate acestea, acesta a declarat într-o declarație sub jurământ că nu știa nimic despre articolul pe care ar fi trebuit să îl scrie pentru londoninsider.co.uk, conform The Guardian.
Un lingvist angajat de Sarn a sugerat că textul original al articolelor a fost creat de un vorbitor de limbă rusă. De asemenea, compania a angajat experți în securitate cibernetică și avocați împotriva celor două site-uri. Unul dintre acestea, talk-finance.co.uk, a răspuns la o „scrisoare de interdicție” prin solicitarea de bani.
„Credem că am fost vizați din cauza activității noastre de dezvoltare economică în Ucraina în timpul conflictului”, a declarat compania americană.
Articole asemănătoare
Părți din trupul lui Jamal Khashoggi ar fi fost găsite pe proprietatea consulului general
Snapchat va plasa reclame lângă mesajele de la prieteni
O înregistrare audio arată cum Giuliani a pus presiune pe oficiali ucraineni pentru a anunța anchetarea lui Biden
Borell, de Ziua Mondială a Libertății Presei: „Forțele ruse vizează jurnaliști pentru a împiedica lumea să audă adevărul”
Meta a blocat accesul către un editorial critic la adresa Facebook, publicat de trei site-uri de știri