Fake news-urile despre COVID-19 par să schimbe comportamentul oamenilor, dar nu dramatic
Un studiu realizat de publicația non-profit The Conversation, editată de cercetători și academicieni, arată că comportamentul oamenilor este influențat de fake news-urile despre COVID-19, însă schimbările comportamentale nu sunt dramatice.
Celor 4500 de participanți, recrutați prin intermediul unui articol de pe site-ul de știri irlandez TheJournal.ie, le-au fost arătate câte patru știri adevărate despre pandemie și câte două știri false, concepute pentru a semăna cu cele care circulau la acea vreme.
De exemplu, unul dintre fake news-uri afirma că consumul de cafea ar putea proteja împotriva coronavirusului, în timp ce un alt articola suștinea că companiile farmaceutice ascund efectele secundare nocive ale vaccinurilor în curs de dezvoltare.
Ulterior, respondenților le-a fost cerut să indice cât de probabil ar fi acționat asupra informațiilor în următoarele luni: dacă ar fi băut mai multă cafea sau ar fi fost mai reticent la vaccinare. Cercetătorii subliniază că au fost măsurate intențiile oamenilor și nu acțiunile lor, dar și că respondenții au fost supuși unui anumit fake news o singură dată – ceea ce e nerealist, dat fiind faptul că, în lumea reală, o persoană normală ar putea să dea de mai multe ori peste aceeași informație, crescând astfel șansele să o ia în considerare.
Impactul fake news
Un alt fake news construit de cercetători și arătat participanților la studiu s-a referit la aplicația de urmărire a contactelor, lansată de serviciul de sănătate publică al Irlandei. Știrea afirma că aplicația a fost dezvoltată de persoane cu legături cu Cambridge Analytica.
În concluziile raportului se arată că persoanele cărora li s-a arătat povestea falsă despre problemele de confidențialitate ale aplicației de urmărire erau cu 5% mai puțin dispuse să descarce aplicația de urmărire a contactelor decât cei care nu citiseră această poveste.
În ciuda faptului că cifrele sunt mici, autorii studiului subliniază faptul că impactul afirmațiilor nefondate privind vaccinul MMR a fost relativ redus la începutul anilor 2000, însă necompletarea schemei de vaccinare a 10% din copii a dus la o creștere semnificativă a cazurilor de rujeolă.
Articole asemănătoare
Propaganda împotriva vaccinării anti-COVID, eliminată de pe internet de către guvernul britanic
La ce folosesc tinerii români internetul: peste 44% dintre studenții și elevii de peste 16 ani citesc presa online
Reacțiile exagerate despre coronavirus ale presei, vizate de CNA: ”Trebuie să aibă prioritate pozițiile oficiale comunicate”
Prin intermediul unei aplicații, ucrainenii pot raporta guvernului mișcările trupelor rusești
Musk vinde alte 3,5 miliarde de dolari din acțiunile Tesla –a doua oară de când a preluat Twitter