Victorie pentru libertatea de exprimare: extrădarea lui Julian Assange în SUA a fost refuzată

LONDON, ENGLAND - FEBRUARY 05: Wikileaks founder Julian Assange prepares to speak from the balcony of the Ecuadorian embassy where he continues to seek asylum following an extradition request from Sweden in 2012, on February 5, 2016 in London, England. The United Nations Working Group on Arbitrary Detention has insisted that Mr Assange's detention should be brought to an end. (Photo by Carl Court/Getty Images)

Un judecător britanic a respins încercarea Statelor Unite ale Americii de a-l extrăda pe Julian Assange, fondatorul organizației WikiLeaks, anunță Freedom of the Press Foundation. Acesta este acuzat de spionaj, în urma publicării de către WikiLeaks a unor documente secrete extrase de la Departamentul de Stat și de la cel al Apărării din SUA, în 2010 și 2011.

Judecătorul și-a bazat decizia pe faptul că sistemul penitenciar din SUA este atât de represiv, încât Assange ar încerca să se sinucidă dacă ar fi trimis acolo.

Grupurile de apărare a drepturilor omului și ale jurnaliștilor au salutat hotărârea, dar mulți și-au exprimat îngrijorarea cu privire la justificarea acesteia, explică The New York Times. Judecătorul s-a concentrat asupra problemelor de sănătate mintală ale lui Assange, dar a respins argumentul apărării potrivit căruia acuzațiile erau un atac asupra libertății presei și erau motivate politic.

Hotărârea din 4 ianuarie 2021 reprezintă un moment decisiv într-o luptă juridică de aproape un deceniu. Bătălia probabil va continua, deoarece procurorii americani vor face apel în maximum două săptămâni. Departamentul de Justiție din SUA și-a exprimat dezamăgirea față de decizie, dar a menționat va încerca în continuare să-l extrădeze pe Assange.

Julian Assange (49 de ani) a fost pus sub acuzare în 2019, pentru 17 acuzații de încălcare a legii privind spionajul și pentru piratarea computerelor guvernului SUA. Până la el, procurorii americani n-au acuzat niciodată un jurnalist în temeiul legii privind spionajul. Experții legali au susținut că urmărirea penală a unui reporter sau a unei organizații de știri pentru că și-au făcut treaba ar încălca Primul Amendament.

Dacă va fi găsit vinovat la toate acuzațiile, Assange ar putea să se confrunte cu o pedeapsă de până la 175 de ani de închisoare.

George Hari Popescu:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri