Evenimentul Zilei și calomnierea lui Iuliu Maniu

Într-un articol intitulat „Cazul Maniu. Trădarea de țară, supremul patriotism al românului-canalie!”, publicat recent de Evenimentul Zilei sub semnătura lui Mirel Curea se afirmă că Iuliu Maniu ar fi fost agent al MI6 în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Practic asistăm la o scoatere totală din context a unor declaraţii recente ale profesorului Dennis Deletant, autor al cărții „Activități britanice clandestine în România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”.

În cadrul articolului, Mirel Curea afirmă că „într-un recent interviu istoricul Dennis Deletant, vorbește despre agentul MI6, Iuliu Maniu. Da, da, Iuliu Maniu, ilustrul politician român”. Iată declarația reală a profesorului Deletant: „Maniu a fost un patriot desăvârșit. În jurul lui a atras oameni, ardeleni sau regățeni, animați de dorința ca România să își păstreze independența după 1940. Englezii și-au pus speranța în Maniu tocmai pentru că era un exemplu grăitor de probitate, un politician care și-a respectat cuvântul…Maniu era un politician consecvent și de încredere pentru englezi. Englezii au trimis, prin curieri, bani lui Maniu, ca să constituie o rețea, să zicem, de spionaj, pentru a culege informații. Englezii au spus că nu îl însărcinează pe Maniu să culeagă informații despre Armata Română, ci doar despre Armata Germană și despre trupele staționate în România și, mai târziu în Transnistria…În 1945 SOE, care, de fapt, supraveghea aceste contacte între Maniu și englezi, a făcut un decont cu toate rețelele de spionaj din Europa Centrală și în acest decont se vede că Maniu a restituit banii pe care nu i-a folosit în crearea acestei rețele. Rețelele primeau bani pentru că aveau nevoie de câteva aparate de radio-emițător. Decontul de care vorbesc arată că Maniu n-a folosit niciun ban în interes personal. Iarăși o dovadă a corectitudinii lui”.

De aici și până la afirmațiile calomnioase la adresa lui Iuliu Maniu făcute de Mirel Curea e o cale foarte lungă. Mult mai grav este că autorul pune semnul egal între colaborarea cu serviciul secret britanic și racolarea de către KGB în timpul regimului comunist, lucru care demonstrează o gravă neînțelegere a diferențelor fundamentale între ceea ce numim servicii de intelligence pe de o parte și poliție politică pe de altă parte. Este o gravă eroare să compari serviciile de intelligence dintr-o democrație, care funcționează în interes public, cu cele dintr-un regim totalitar, aservite politic care își terorizează proprii cetățeni.

Iuliu Maniu a enunţat foarte clar principiile sale şi le-a aplicat în viaţa sa publică şi privată cu o stăruinţă binecunoscută. El a fost foarte clar cu privire la poziţia sa pro-anglo-americană, fiind unul dintre cei mai aprigi apărători ai principiilor democratice, așa cum susține și profesorul Deletant. Dacă Maniu ar fi colaborat cu britanicii în ceea ce privește armata germană, în fruntea căreia se afla Adolf Hitler, un monstru totalitar, atunci Iuliu Maniu servea interesele lumii libere. A pune colaborarea politrucilor comunişti cu KGB sau GRU pe acelaşi plan cu relaţia pe care un lider democrat român o stabilise cu englezii, în scopul de a apăra ce se mai putea din independenţa ţării sale, reprezintă în cel mai bun caz o dovadă de ignoranță.

Amintim că Iuliu Maniu nu a folosit niciodată banii primiţi de la aliaţi pentru interesul propriu, ci a trăit auster, fapt recunoscut unanim de contemporanii săi, inclusiv de duşmani. Suma care nu a fost cheltuită pentru rezistenţă a fost returnată, „detaliu” uitat de Curea, care îl citează trunchiat pe Dennis Deletant.

Politica lui Maniu faţă de Germania nazistă a fost salutară în situaţia cu totul defavorabilă a României din al Doilea Război Mondial. Din păcate, o personalitate de talia lui Iuliu Maniu nu apare atât de ușor în istoria unei țări, iar a-l calomnia la peste 65 de ani de la moartea sa eroică în temniţa de la Sighet, reprezintă o lipsă de respect la adresa memoriei acestui mare om politic și a moștenirii sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *