Defrișările din România, subiect pentru un nou documentar pe Netflix. Mafia lemnului a agresat echipa de filmare
Problema defrișărilor din România va apărea într-un nou documentar pe Netflix, ce va debuta la sfârșitul acestei luni. Acesta va aduce în prim-plan mai multe probleme actuale ce afectează mediul, una dintre ele fiind defrișările.
Serialul „Broken” se centrează asupra corupției, fraudei sau neglijenței ce stau la baza realizării și vânzării produselor folosite în viața de zi cu zi. Printre ele se numără cosmetice, țigări electronice, produse din plastic, mobilă. Producția este realizată de jurnaliști americani, iar împreună cu președintele ONG-ului Agen Green au filmat în pădurile din România situația curentă a defrișărilor, conform digi24.ro.
Gabriel Păun, președintele Agen Green, relatează că, încercând să ajute americanii să filmeze seria Netlfix, au întâmpinat probleme din cauza tăietorilor ilegali de lemne. În parcul național Domogled-Valea Cernei, au dat nas în nas cu niște persoane pe care Păun le denunțase cu ceva timp în urmă la poliție pentru defrișări ilegale. Mai mult, pentru că poliția a încercat să acopere cazul, acesta s-a dus la Inspectoratul General al Poliției din zona respectivă pentru a pedepsi indivizii respectivi.
„În momentul în care m-au văzut cu echipa, nici n-au stat la vorbe, au tăiat repede un arbore gros peste drum în față, unul în spate și ne-au barat drumul. Într-o clipă, noi eram practic ținuți acolo împotriva voinței noastre”, povestește Păun despre întâlnirea cu infractorii.
Jurnaliștii au ales să documenteze situația alarmantă a pădurilor tăiate ilegal din România pentru că au fost șocați să afle că o țară din UE se confruntă cu defrișări masive. De asemenea, un motiv în plus este faptul că activiștii și pădurarii sunt omorâți încercând să apere pădurile.
La momentul actual, tăierile ilegale sunt mai dese și mai numeroase decât cele făcute în mod legal. Anual defrișările ilegale depășesc 20,6 milioane de metri cubi, iar Guvernul a decis să secretizeze datele. Din fericire, DIICOT a scos la iveală aceste fapte și realizează o anchetă care va trage la răspundere persoanele vinovate. În România această problemă devine din ce în ce mai gravă pe zi ce trece, iar corupția și indiferența nu vor ajuta la soluționarea ei.
Articole asemănătoare
Meta, avertizată de UE că încalcă legile antitrust
Un jurnalist palestinian a fost rănit grav în cadrul unor proteste, de către forțele israeliene
Twitter te lasă să folosești NFT-uri ca poză de profil, dar trebuie să plătești
Urme online: cum să-ți ștergi o parte sau tot „dosarul digital”
Companiile tech vor fi obligate să protejeze utilizatorii britanici de dezinformarea rusă