Decesele misterioase prin căderea de la fereastră par să fie noua realitate în Rusia
Pe 1 mai 2020, Elena Nepomniașchaia, medic-șef interimar al unui spital din orașul siberian Krasnoyarsk, Rusia, a murit după ce a căzut de la geam. S-a întâmplat chiar în timpul unei întâlniri cu oficialii regionali din domeniul sănătății, în timpul căreia au discutat despre transformarea clinicii într-o unitate de coronavirus – schimbare cu care Nepomniașchaia nu era de acord, din cauza lipsei echipamentului de protecție.
A fost al doilea medic care să sufere un accident de așa natură. După ea, a mai urmat unul – la distanță de câteva zile, iar de atunci, decesele cauzate de căderea de la geam par să fie din ce în ce mai frecvente.
Trei victime în câteva zile
Cu câteva zile înainte ca Nepomniașchaia să-și piardă viața, un alt medic a murit în condiții similare. Deși nu au fost date informații suplimentare despre accident, Natalia Lebedeva a căzut de la geamul spitalului în care era tratată ca suspect de COVID-19. Aceasta ocupa funcția de șef al serviciului medical de urgență la Star City – un centru de formare a cosmonauților din afara Moscovei.
În condiții similare a fost grav rănit și Alexander Shulepov, un medic de ambulanță dintr-un oraș aflat în apropierea Moscovei. Acesta a căzut de la fereastra de la etajul doi al spitalului Novousmanscaia, unde era tratat de pe 22 aprilie pentru coronavirus. În aceeași zi, el și colegul său Alexander Kosiakin au postat un videoclip online în care spunea că Shulepov a fost forțat să continue să lucreze după ce a fost testat pozitiv.
După ce acuzațiile medicului au ajuns în mediul online, spitalul susține că acesta a fost retras din tură și internat pentru îngrijiri. Pe 25 aprilie, la trei zile de la postarea clipului, Shulepov și-a schimbat declarația. Acesta a pus declarațiile făcute anterior în baza stării emoționale în care el și colegul său se aflau.
Căderea sa de la etajul doi a fost catalogată în mod oficial ca fiind „un accident cauzat de lipsa de precauție”, ca și cele ale colegelor sale, care au și decedat.
Angajată a MAI-ului rus, victima unui accident suspect
Tratată împotriva COVID era și Iulia B, o femeie locotenent colonel de poliție, atunci când a căzut de la fereastră. Nu se știe dacă impactul căzăturii de la etajul 5 al spitalului a ucis-o pe loc pe polițistă, întrucât există neconcludențe între versiunile prezentate de diferite ziare, însă ce este cert e că aceasta era un expert senior la Centrul Criminalistic al Ministerului de Interne.
Europa Liberă, citând o publicație rusă, relatează că Iulia B. și-a părăsit salonul apoi a căzut de la fereastră și a aterizat pe iarba din grădina spitalului. Incidentul a avut loc la nici o lună după ce medicul Shulepov a fost grav rănit într-un incident similar.
Omul de știință care lucra la un vaccin anti-COVID
Alexander Kaganski, cunoscut drept ”Sasha”, a fost găsit mort cu puțin înainte de Crăciun. Conform presei internaționale, ar fi căzut de la o fereastră de la etajul 14 al unei clădiri de locuințe din St. Petersburg, iar pe trupul său au fost găsite răni prin înjunghiere.
Un om de știință cunoscut pentru contribuțiile aduse cerctării cancerului, Kaganski ar fi lucrat, la acel moment, la un vaccin împotriva COVID-19.
Autoritățile s-au îndreptat inițial către un prieten de-ai acestuia, care le-a spus că biologul era într-o stare psihică instabilă înainte de moarte și s-a rănit cu un cuțit. Ulterior, dr. Kaganski ar fi sărit de la balcon, atunci când ar fi încercat să-i ia arma din mână.
Suspectul, care conform unui ziar rus ar fi fost jurnalistul Igor Ivanov și un prieten din copilărie al omului de știință, a fost ulterior eliberat de polițiști.
Diplomatul care era agent FSB sub acoperire
Cel mai recent caz nu are nicio legătură cu coronavirusul. Acesta, spre deosebire de celalte, nici măcar nu s-a petrecut în Rusia.
În octombrie, autoritățile germane au găsit un bărbat în stare gravă în fața ambasadei ruse din Berlin. Manevrele de resuscitare nu au avut succes iar decesul tânărului a fost declarat. Aparent, acesta căzuse de la fereastra ambasadei și a fost ulterior stabilit ca fiind un agent FSB, aflat sub acoperire drept diplomat.
Bărbatul ar fi fost fiul unui ofițer FSB de rang înalt, director adjunct al Serviciului al doilea al agenției de informații – acuzat de complot pentru asasinate în străinătate, conform Bellingcat.
Printre crimele comise de Serviciul al doilea al FSB se numără otrăvirea opozantului Aleksei Navalnîi, dar și asasinarea comandantului cecen Zelimkhan Khangoshvili, în Berlin. Jurnaliștii Bellingcat susțin că diplomatul găsit mort a sosit în Berlin cu două luni înainte de uciderea lui Khangoshvili, dar că nu există nicio dovadă care să arate că cele două evenimente ar avea legătură.
Reprezentanții Moscovei au refuzat să comenteze subiectul, dar și să autorizeze o autopsie.
Are Rusia o problemă cu ferestrele?
Desigur, Rusia este una dintre țările cu cea mai mare rată de sinucidere, aflându-se pe locul trei în lume. Ipoteza unor sfârșituri prin metode extreme, dar realizate voluntar, nu poate fi exclusă, mai ales în rândul lucrătorilor din sistemul medical, care au fost expuși mult timp unui stres major. La mai bine de un an și jumătate de la începerea pandemiei, Rusia a pierdut peste 240 de mii de oameni.
În aceeași măsură, nu poate fi ignorată nici frecvența acestor accidente nefericite. Fie că vorbim de sinucidere ori de neglijență, cazul agentului FSB aflat sub acoperire ne indică că ”moartea prin cădere accidentală” de la fereastră ar putea fi o metodă de debarasare rapidă a Rusiei de cei care devin inconfortabili – teorie care ar avea sens în cazul medicilor care au vorbit despre lipsa echipamentelor medicale, un subiect sensibil pentru Rusia, la acel moment.
De morți similare au avut parte și alți ruși, precum un șef de poliție care s-ar fi aruncat în gol după ce ar fi depus mărturie împotriva fostului ei șef.
Tot ca și sinucideri prin căderea de la etaj au fost clasate și cazurile a mai multor jurnaliști de investigații. Maxim Borodin avea 32 de ani și era reporter pentru site-ul local Novy Den. Printre subiectele relatate de acesta s-a numărat și cazul oligarhului Yevgeny Prigozhin, acuzat de SUA că a condus o fermă de trolli.
Munca sa i-a atras simpatie în rândul tinerilor ruși, dar și amenințări de tot felul – inclusiv cu moartea, care a survenit pe 15 aprilie 2018. Cu trei zile înainte, acesta a căzut de la etajul 5 al clădirii în care locuia. Investigatorii au concluzionat că Borodin a alunecat de pe balcon, atunci când a ieșit să fumeze, însă colegii săi susțin că polițiștii au tratat investigația superficial.
Din 2000 și până în prezent, cel puțin cinci jurnaliști au căzut de la înălțimi mari, iar cazurile lor au fost clasate, fără excepție, ca suicid sau accident.
problema e cu COVIDU nu cu ferestrele. in alte tari, spitalele covid iau foc.