De ce imaginile din satelit cu Fâșia Gaza sunt blurate pe Google

Calitatea îndoielnică a imaginilor din satelit cu Fâșia Gaza publicate pe Google a fost remarcată prima oară de jurnaliștii de investigații open-source, care se bazează pe mai multe date la liber pentru a face o trecere în revistă a atacurilor.

Prin comparație, imaginile cu Phenianul, capitala Coreei de Nord, sunt mult mai clare: se pot distinge formele mașinilor, ale clădirilor și chiar ale oamenilor care trec pe stradă. Imaginile cu clădirile din Fâșia Gaza distruse recent sunt niște forme neclare, în timp ce hărțile din satelit indexate pe Google Maps sunt în aceeași situație, conform BBC.

Imaginile neclare încurcă jurnalismul open-source

Imaginile din satelit sunt folosite de jurnaliști și cercetători OSINT pentru a ține o evidență a agresiunilor israelo-palestiniene. În lipsa acestora, procesul de documentare devine greoi iar publicul internațional se bazează doar pe informațiile furnizate de corespondenți sau, în anumite situații, de informațiile oficiale.

De fapt, fenomenul este chiar rezultatul unei inițiative americane menite să protejeze ”securitatea militară” a Israelului. Amendamentul Kyl-Bingaman (KBA, 1997), care a fost în vigoare până anul trecut, prevedea ca imaginile furnizate de companiile americane cu statul evreu să aibă o calitate redusă. Legea a fost modificată însă în 2020, la cererea mai multor cercetători și după ce companii non-americane au reușit să furnizeze imagini mai bune.

Google Maps nu s-a mai actualizat din 2016

Totuși, hărțile indexate pe Google Maps, cea mai folosită platformă de acest fel, nu au fost updatate de când legea a fost ridicată. Compania care deține motorul de căutare, Alphabet, a spus pentru BBC că imaginile sale provin de la mai mulți furnizori furnizori și ia în considerare „oportunități de reîmprospătare a imaginilor prin satelit [pe măsură ce sunt disponibile imagini cu rezoluție mai mare”, însă nu are „planuri de partajat în acest moment”.

Pe de altă parte, Apple a spus că lucrează pentru a-și actualiza hărțile în curând la o rezoluție mai mare, în ciuda faptului că două dintre cele mai mari companii care dețin sateliți, Maxar și Planet Labs furnizează deja imagini clare.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri