Înalta Curtea de Casație și Justiție s-a pronunțat astăzi într-o chestiune de drept referitoare la încălcările pe care utilizatorii rețelelor de socializare le pot aduce unei alte persoane folosind datele de identificare ale acesteia.
Astfel, dacă deschizi un cont pe o rețea de socializare folosind numele unei alte persoane şi introducând date reale vizând această persoană (informaţii, fotografii, imagini video etc.), riști o condamnare penală la închisoare cuprinsă între 1 și 5 ani pentru comiterea infracțiunii de fals informatic.
”Fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întruneşte două dintre cerinţele esenţiale ale infracţiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept şi cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului”, arată Înalta Curte de Justiție în comunicatul emis.
Decizia Curții este obligatorie de la momentul publicării acesteia în Monitorul Oficial. Această decizie a fost pronunțată în cazul unei solicitări de dezlegare a unei probleme de drept formulate de Curtea de Apel Brașov. Potrivit competenței sale, Înalta Curte de Casație și Justiție este instanța care judecă recursurile în interesul legii, ori de câte ori există probleme de drept care au fost soluționate diferit de instanțele judecătorești.
Articolul 325 din Codul penal, la care face referire Înalta Curte, prevede: Fapta de a introduce, modifica sau șterge, fără drept, date informatice ori de a restricționa, fără drept, accesul la aceste date, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii unei consecințe juridice, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.
Sursa foto: pexels.com
Leave a Comment