De unde a început isteria Ivermectinei, medicamentul anti-parazitar considerat a fi un tratament împotriva Covid

Dacă urmăriți știrile și obișnuiți să stați pe rețelele de socializare în aceste zile – cum mai toți facem -, ați auzit cel puțin odată de Ivermectină. Și nu pentru că jumătate de țară ar fi avut brusc nevoie să-și deparaziteze animalele de companie, ci pentru că, spun unii, acesta ar fi un tratament împotriva Covid.

Fie că vorbim despre mesajele medicilor veterinari, care avertizează cu privire la scăderea drastică a stocurilor, fie de specialiștii în sănătate care vorbesc fie de proprietățile miraculoase ale medicamentului veterinar, fie de riscuri, numai despre Ivermectină se vorbește.

Și totuși, de unde a început totul?

Când a ajuns Ivermectina în atenția presei

În România, printre primii care a adus în discuție folosirea Ivermectinei ca tratament împotriva infecției cu SARS-CoV-2 a fost Gigi Becali. Patronul echipei Steaua a afirmat, într-un interviu acordat recent Ziare.com, că a aflat de acest medicament de la medicii angajați la clinica lui: „Eu am doctori la clinica mea pe care i-am adus de afară, studiau în străinătate. Sunt romani şi le dau 4000-5000 pe lună. Ei mi-au spus despre aceste tramente, pentru că se făceau studii pe afară. Cel mai bun este ivermectina. Se găseşte doar la mine, acum în România. Eu nu am nicio treabă, eu îl cumpăr aici. E din Ucraina, dar nu-l aduc eu. Eu am Invermectina ser. Invermectina pastila e slabă. Este şi ieftină, cum ai vindeca un om cu 10 lei”.

Acesta a mai afirmat că un transport, de aproape 40-50.000 de flacoane, ar fi blocate la vamă, întrucât nu are aprobare de la Ministerul Sănătății.

Însă nu acesta este articolul care a schimbat paradigma. Două zile după publicarea interviului cu Becali, Financial Times a scris despre medicamentul “anti-parazitar ieftin care ar putea reduce decesele cauzate de Covid cu 75%”. Jurnaliștii citează un studiu realizat de echipa internațională a proiectului Ivermectin, condusă de lectorul Andrew Hill de la Universitatea din Liverpool, care a descoperit că Ivermectina – în ciuda faptului că nu este un antiviral – ar face ca persoanele expuse să nu mai contracteze boala atât de ușor iar cei îmbolnăviți să nu facă forma foarte grave.

„Dacă persoanele care au fost testate pozitiv pentru Covid-19 sunt tratate imediat cu un medicament care elimină virusul rapid, acest lucru le-ar putea face mai puțin infecțioase. Această strategie de tratament ca prevenire funcționează pentru HIV și ar trebui acum testată pentru Covid-19”, a spus dr. Hill, citat de publicația economică.

Acesta este, probabil, momentul în care tot presa din tot mai multe state europene a început să vorbească despre posibilitatea introducerii unui nou tratament, pe lânge cel cu Remdesivir. Însă interesul față de proprietățile Ivermectinei existau deja în statele din America Latină.

Atenția sporadică oferită medicamentului anti-parazitar

Revista Nature scria, în a doua jumătate a anului trecut, că prima echipă de cercetători care a acordat interes Ivermectinei a fost din Australia. În aprilie 2020, când lumea se grăbea să găsească variante deja aprobate care să înlocuiască Remdesivirul, mai mulți oameni de știință au publicat un studiu care indica că folosirea tratamentului în doze mari ar stopa înmulțirea virusului în celule.

Raportul respectiv a fost ulterior eliminat de pe site de către unii dintre autorii săi, întrucât, au spus ei pentru Nature, studiul nu era pregătit pentru evaluare inter pares. Preimprimarea a inclus o analiză a fișelor medicale electronice de către compania Surgisphere, care a furnizat seturi de date COVID-19 nesigure care au ridicat semne de întrebare pentru oamenii de știință la sfârșitul lunii mai. Până în iunie, au fost retractate alte două studii de înaltă calitate COVID-19 care conțineau date de la firmă.

Asta nu a oprit câteva țări din America Latină să folosească anti-parazitarul pentru tratarea Covid-19, în ciuda avertismentelor specialiștilor. BBC povestește că, în Bolivia, medicamentul a fost ”împins” în atenția publică printr-o serie de postări menite să arate proprietățile extraordinare ale Ivermectinei. Un videoclip, în care apare un pastor mexican, susține că „Ivermectina te poate salva de la Covid-19”. Acesta a ajuns repede viral și continuă să circle chiar și acum.

Rolul jucat de corona-sceptici

Spuneam că România se află și ea în această isterie a Ivermectinei iar publicul se află prins între opiniile specialiștilor și ale altor formatori de opinie – avizați sau nu în Sănătate.

Însă unul dintre aspectele care merită atenție este modul în care ”tratamentul miraculos” s-a răspândit pe rețelele de socializare și cum au perceput unii mesajul. Așa-zișii coronasceptici au preluat și ei mesajul Ivermectinei, propagând-o ca fiind o variantă ieftină și mai sigură decât Remdesivirul sau vaccinul ARN mesager.

Pe 25 ianuarie, pe grupul ”Fără botniță 2.0”, unul dintre admini a postat o listă de ”studii” de pe YouTube care arată proprietățile Ivermectinei, dar și postări ale lui Marius Tucă și Lazarus, care vorbesc despre folosirea medicamentului anti-parazitar în tratarea Covid. „Puteți să luați ivermectina preventiv (…) se zice că ar fi o variantă la vaccin. Bună în orice stadiu al bolii, și preventiv o dată pe lună”, se arată în postare.

Subiectul nu s-a limitat la atât. Pe grup a început să fie un subiect de discuție, unde se distribuiau diferite postări despre medicament. Unele dintre ele sugerau că, dacă în alte state este permisă folosirea sa (fie ca tratament anti-Covid, fie pentru tratarea altor afecțiuni umane), dar nu și în România, înseamnă că această decizie ascunde alte intenții. Gândirea este replicată și la alte persoane dinafara grupului, care de-a lungul timpului au împărțit aceleași idei privind coronavirusul. Iulian Capsali, fost șef la România Liberă, a dat de înțeles într-o postare că nefolosirea Ivermectinei ca tratament nu ar avea legătură cu posibilele riscuri asociate, ci cu interesele economice.

Părerile sunt împărțite în ceea ce privește Ivermictina și așa ar trebui să rămână până când există destule dovezi că folosirea medicamentului în tratarea infecției cu SARS-CoV-2 este sigură. Publicul ar trebui, însă, să nu se grăbească să achiziționeze anti-parazitarul, atât timp cât nu există aprobări ale instituțiilor abilitate în ceea ce privește administrarea medicamentului la bolnavii de Covid. (Lucru care nu s-a întâmplat și în Teleorman, acolo unde stocurile de Ivermectina au dispărut rapid, conform PressHub.)

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri