Cum s-a aflat vestea morții reginei Elisabeta a II-a: de pe Twitter până la Palatul Buckingham
Fie că o iubești, fie că o urăști, moartea Elisabetei a II-a, cel mai longeviv monarh britanic aflat pe tron, continuă să facă înconjurul lumii. Pe lângă invazia rusă în Ucraina, moartea ei este unul dintre cele mai importante evenimente ale acestui an.
Monarhia britanică – și, de altfel, fiecare mare piață de desfacere din lume – era deja pregătită pentru acest moment. Operațiunea London Bridge a descris modul în care BBC va reacționa și cum va anunța vestea trecerii reginei. La fiecare șase luni, jurnaliștii săi făceau repetiții de vestimentație pentru acel moment specific.
Cu toate acestea, informațiile despre starea reginei au circulat într-o manieră specifică secolului XXI, așa cum multe alte știri importante sunt împărtășite astăzi: pe Twitter.
„O mulțime de fețe foarte posomorâte”
Conform jurnaliștilor prezenți în Parlament, ședința tensionată pe care o aștepta pe Liz Truss, abia numită oficial premier, a fost întreruptă brusc când ea și liderul opoziției, Keir Starmer, au părăsit camera după ce au primit niște informații, scrie The Washington Post.
Un reporter de la fața locului a scris pe Twitter că în Parlament sunt „o mulțime de fețe posomorâte”.
Era 12:21, ora Londrei.
Primele informații oficiale
La 12:34, la 13 minute după ce jurnalistul a distribuit pe Twitter starea în care se aflau parlamentarii britanici, au apărut primele informații oficiale. Contul de Twitter al familiei regale a Marii Britanii a distribuit o declarație de la Palatul Buckingham despre starea monarhului:
„În urma unei evaluări suplimentare în această dimineață, medicii reginei sunt îngrijorați pentru sănătatea Majestății Sale și au recomandat ca aceasta să rămână sub supraveghere medicală. Regina rămâne confortabilă și se află la Balmoral”, se arăta în tweet.
În ciuda faptului că postarea a generat o mulțime de speculații și dezinformări – inclusiv anunțuri false, timpurii, despre moartea reginei -, familia regală s-a abținut de la alte comentarii. În schimb, BBC și-a întrerupt programul normal la ora 13:48 pentru a relata știrile despre starea de sănătate a reginei. Huw Edwards, un prezentator veteran, a apărut pe ecran purtând un costum negru și o cravată în același ton.
Moartea Elisabetei a II-a și zvonurile
Prima postare referitoare la moartea lui Elisabeta al II-lea și care ar putea fi considerată ca provenind dintr-o sursă de încredere a venit în jurul orei 15:07. Yalda Hakim, prezentatoarea BBC, a scris pe Twitter: „BREAKING: Regina Elisabeta a murit la vârsta de 96 de ani, a anunțat Palatul Buckingham”.
Cu toate acestea, postul nu a avut o perioadă lungă de timp. Ea a fost rapid ștearsă și înlocuită cu un alt tweet al jurnalistului la ora 15:19, în care scria: „Am scris pe Twitter că a fost făcut un anunț despre moartea reginei. Acest lucru a fost incorect, nu a existat niciun anunț, așa că am șters tweet-ul”.
Zvonurile au fost spulberate abia după șase ore de când au început. Anunțul oficial al morții reginei a venit la ora 18:41, pe contul oficial de Twitter al familiei regale.
„Regina a murit liniștită la Balmoral în această după-amiază”, se arăta în tweet. Și domnia ei de 70 de ani s-a încheiat.
Articole asemănătoare
Apple va introduce o nouă opțiune de securitate, pentru protejarea jurnaliştilor
China a vrut să-și facă un cont ascuns pe TikTok, platforma de unde tinerii se informează
Fake news-urile despre COVID-19 par să schimbe comportamentul oamenilor, dar nu dramatic
Algoritmii de pe social media ar trebui reglementați, susține organul consultativ al Angliei în domeniul AI
Presa din Grecia laudă pompierii români care se luptă cu flăcările de pe insula Evia: „Sunt de pe altă planetă”