Numeroși jurnaliști și experți au criticat decizia lui Elon Musk de a-i lăsa pe utilizatori să plătească pentru a avea semnul albastru, asociat frecvent cu faptul că un cont este autentic. Potențialul de dezinformare este ridicat – o problemă pe care platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter nu a rezolvat-o încă, punând profitul mai presus de siguranța utilizatorilor săi.
Prin urmare, nu este o surpriză faptul că această funcție a fost folosită și în conflictul Hamas-Israel, un subiect care are impact asupra relațiilor internaționale în interiorul și în afara Orientului Mijlociu.
Cel mai recent caz: un cont fals al Mossad cu insigna albastră a răspândit informații și imagini false.
Potrivit Euronews, care îl citează și pe jurnalistul de dezinformare al BBC Shayan Sardarizadeh, contul a publicat un fragment din jocul video Arma 3, pretinzând în mod fals că este un clip real al conflictului.
Ulterior, contul și-a schimbat numele din „ISRAEL MOSSAD” în „Mossad Commentary” și a continuat să răspândească informații grosolan de false. De exemplu, la 31 octombrie, a afirmat că Yemenul a declarat război Israelului – ceea ce nu este adevărat: statul Yemen nu a anunțat așa ceva; cu toate acestea, Houtis, o organizație care face parte din „Axa de rezistență”, a tras drone și rachete spre Israel în încercarea de a sprijini Hamas.
Același cont a amplificat și zvonul conform căruia militanții Hamas au ucis un bebeluș punându-l într-un cuptor.
În timp ce verificatorii de fapte au dovedit că informațiile erau false, răul era deja făcut. Cei care au văzut informația și poate că au răspândit-o fie prin distribuire, fie din gură în gură, cel mai probabil fie nu vor vedea adevărul, fie nu îl vor crede – nu pentru că nu îl doresc, ci pentru că veștile proaste tind să fie reținute mai des.
Leave a Comment