Anul care tocmai a trecut, 2022, ar putea fi unul dintre cei mai grei ani din ultima vreme din punctul de vedere al modului în care oamenii îl percep. Nu este un secret că situația economică globală i-a afectat pe mulți, după o pandemie dură care a lăsat o urmă peste multe dintre țările care au aplicat restricții anti-COVID. Iar războiul? În funcție de pe cine întrebi acum, războiul din Ucraina a fost sau nu previzibil. Însă înainte de februarie 2022, un astfel de conflict pe meleaguri europene părea cu adevărat mai mult o teorie decât un lucru realizabil.
Cu toate acestea, forțele rusești au declanșat un război care încă mai are loc. În acest fel, o trecere în revistă a modului în care Kremlinul a folosit dezinformarea și propaganda în acest conflict ar putea ajuta să ne ofere mai multă claritate în ceea ce privește modul în care acționează Rusia și, poate, care îi sunt scopurile.
Victoria sigură nu a mai venit
Propaganda rusă, care a prins contur mai întâi prin intermediul mijloacelor de informare în masă prietenoase cu Kremlinul și apoi prin intermediul platformelor de social media, a spus că această „operațiune militară specială” nu ridică probleme, iar că Kievul va cădea în cel mult o săptămână.
Rezultatul părea atât de sigur în modul în care propaganda Kremlinului l-a prezentat, încât chiar și propagandiștii au căzut în capcană: agenția de presă de stat RIA Novosti s-a grăbit să publice un articol de opinie despre victorie, la două zile de la invazie, chiar dacă acest lucru nu se întâmplase.
Citiți și: Agenția de presă a Rusiei a publicat un editorial care vorbea despre victoria din Ucraina… înainte să se întâmple
„O nouă lume se naște sub ochii noștri. Operațiunea militară a Rusiei în Ucraina a inaugurat o nouă eră – și în trei dimensiuni deodată. Și, bineînțeles, în cea de-a patra, cea internă a Rusiei. Aici începe o nouă perioadă atât în ideologie, cât și în însuși modelul sistemului nostru socio-economic – dar despre asta merită să vorbim separat puțin mai târziu”, se arăta la începutul articolului.
În plus, editorialul RIA Novosti era plin de teme propagandistice pe care Rusia a încercat să le răspândească în întreaga lume încă înainte de 24 februarie – și care ulterior s-au diminuat: Occidentul se extinde până la granițele Rusiei, Rusia este în pericol, UE este pe calea distrugerii, Occidentul va fi singur împotriva Rusiei. Toate acestea au fost invocate de Putin în perioada anterioară declanșării invaziei și au continuat să fie folosite de organele de propagandă în primele luni.
Pe 3 martie, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate de la Moscova, Putin a declarat că „operațiunea militară specială se desfășoară strict conform programului”. Totuși, rezistența ucraineană și susținerea arătată de celelalte state au determinat și schimbarea pretextelor invocate de Rusia, iar tema victoriei sigure a fost abandonată.
Arme biologice și foamete
Din acel moment, afirmațiile răspândite prin propaganda rusă au devenit din ce în ce mai incendiare. De exemplu, Ministerul de Externe a afirmat că forțele speciale au găsit documente care arătau „dovezi” ale unor experimente biologice militare finanțate de SUA în Ucraina, convingând alți actori externi să susțină această afirmație, cum ar fi oficialii chinezi și adepți ai teoriilor conspirației. Rusia a mers până într-acolo încât a cerut o reuniune a ONU pentru a discuta aceste acuzații, dar rezultatul nu a fost favorabil. Teoria a fost respinsă nu numai de Ucraina, aliații săi și de Națiunile Unite, ci și de oamenii de știință ruși, ale căror afirmații au dus la demitizarea publică a acesteia: documentele prezentate de Rusia ca dovezi ale dezvoltării de arme biologice erau, de fapt, date despre agenți patogeni colectați din motive de sănătate publică.
În încercarea de a obține mai mult sprijin pe scena internațională, teoria laboratoarelor biologice a fost înlocuită cu ceva mai palpabil: foametea mondială. Războiul din Ucraina a afectat grav capacitatea țării invadate de a cultiva și exporta cereale, de care se bazează multe țări. În timp ce, timp de peste patru luni, navele militare rusești au blocat porturile ucrainene din Marea Neagră, Kremlinul a încercat să folosească această chestiune pentru a forța Ucraina să capituleze.
EUvsDisinfo a demontat această teorie, care susține că sancțiunile, impuse Rusiei în legătură cu războiul său de agresiune împotriva Ucrainei, au cauzat criza. Cu toate acestea, nu există sancțiuni nici asupra producției alimentare rusești, nici asupra exporturilor de alimente, iar exportul de cereale din Ucraina a fost oprit în primele luni ale războiului de către navele militare rusești, până când s-a ajuns la un acord.
Propaganda rusă continuă să se schimbe pe măsură ce conflictul evoluează. Dacă ultimele zece luni ne-au dovedit ceva este că Kremlinul lansează narative în funcție de nevoile pe care le întâmpină pe câmpul de luptă sau pe cel domestic, principalul scop fiind acela de a limita susținerea oferită Ucrainei de celelalte state și populațiile acestora.
Leave a Comment