Cum a ajuns redactorul-șef al The Atlantic să fie adăugat în grupul despre Yemen al Casei Albe

Scurgerile de informații bune sunt rare. Ceea ce este și mai rar este ca scurgerea să ajungă chiar în brațele jurnalistului. Chiar și mai rar de atât este ca jurnalistul să fie adăugat într-un grup pe o aplicație comercială, care a avut recent probleme de securitate, în care înalți oficiali americani discutau despre lovituri militare clasificate înainte ca acestea să aibă loc.

Dar cum anume a ajuns Jeff Goldberg, redactorul-șef al The Atlantic, pe grupul de chat de pe Signal?

The Guard`ian scrie că ancheta internă a Casei Albe pe această temă l-a absolvit pe Mike Waltz, consilierul pe probleme de securitate națională al lui Donald Trump, de greșeală – dar dezvăluie un lanț de evenimente care nu fac decât să evidențieze neglijența actualei administrații prezidențiale americane.

Un pic de neștiință tehnologică

Potrivit a trei surse anonime familiarizate cu ancheta internă, totul a început în timpul campaniei pentru al doilea mandat al lui Trump. Goldberg realiza un articol despre atitudinea candidatului prezidențial față de militarii răniți și, așa cum era de așteptat, a trimis un e-mail echipei de campanie în legătură cu acest subiect.

Purtătorul de cuvânt al lui Trump de la momentul respectiv, Brian Hughes, a copiat într-un mesaj text către Mike Waltz întregul e-mail original de la Goldberg. În mesajul text a fost inclus numărul de telefon al lui Goldberg, prezentat în secțiunea de semnătură a e-mailului.

Rolul lui Waltz a fost acela de a reacționa la articolul din The Atlantic, deși nu a apucat niciodată să vorbească cu Goldberg direct. În schimb, Mike Waltz a salvat numărul jurnalistului sub contactul lui Brian Huges, care a devenit ulterior purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

Greșeala a fost descoperită abia după ce Goldberg a fost adăugat, pe 13 martie, în grupul de mesaje numit „Houthi PC small group”, în care mai mulți oficiali americani de rang înalt discutau despre planurile de lovituri împotriva houthi, în Yemen.

Atât Waltz, cât și Goldberg au negat că ar fi vorbit vreodată unul cu celălalt. Redactorul-șef al Atlantic a declarat: „Nu voi comenta relația mea cu Mike Waltz decât spunând că îl cunosc și că am vorbit cu el”.

Trump era supărat că oficialul său avea numărul acelui jurnalist

Informat săptămâna trecută cu privire la concluziile anchetei interne, Donald Trump a decis în cele din urmă să îl mențină pe Waltz în funcție. Ei au fost văzuți ulterior plecând la bordul Marine One, împreună cu alți doi oficiali de la Casa Albă.

Cu toate acestea, Trump nu a fost mulțumit. Motivul, însă, nu a fost împotriva protocoalelor de securitate. În realitate, el era mai supărat că Waltz avea numărul redactorului-șef de la The Atlantic, un ziar pe care președintele american îl urăște.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *