Companiile Big Tech se folosesc de Donald Trump pentru a lupta împotriva normelor UE

Marile companii tech din SUA pun tot mai multă presiune pe Uniunea Europeană să reducă sau să schimbe reglementările din sectorul digital. Sprijinite de administrația Trump, companiile Big Tech au început să fie mult mai active prin intermediul grupurilor lor de lobby, totul pentru a slăbi legile UE.

În fruntea acestor eforturi se află Meta, compania condusă de Mark Zuckerberg, care acuză Uniunea că pune piedici inovației și că aplică amenzi prin exces de zel. Conform unor surse citate de Financial Times, Zuckerberg este mult mai încrezător că poate modifica legile europene acum că Donald Trump s-a întors la Casa Albă.

Noua ordine din politică din SUA, cea în care miliardarii tech (de la Mark Zuckerberg, Elon Musk și până la Jeff Bezos) sunt printre cei mai de seamă oameni ai președintelui, se pare că ajunge să se răsfrângă și în Uniunea Europeană, îndelung acuzată de aceste mari companii că este mult prea dură cu ele.

În timpul mandatului lui Joe Biden, șeful Meta s-ar fi simțit ignorat și lăsat de izbeliște în fața regulilor Uniunii. Acum, însă, Zuckerberg încearcă să modifice legea AI a Uniunii, una dintre cele mai complexe și stricte acte legislative din lume cu privire la reglementarea inteligenței artificiale.

Luată în vizor este și DMA (legea privind piața digitală), care se ocupă de competitivitatea pieței și caută – în principal – să oprească abuzurile marilor companii tech. Susținute activ de Donald Trump și vicepreședintele JD Vance, companiile Big Tech americane simt că acum e momentul în care pot să joace mai dur și să scape de obligațiile din Europa.

Toți ochii sunt acum pe viitorul cod de practici agreat de comun acord între UE și sectorul tech cu privire la inteligența artificială. Așteptat să fie prezentat în aprilie, principalul lobbyist al Meta de la Bruxelles a spus că gigantul american nu va adera la acest cod, dacă nu vor fi introduse anumite schimbări.

UE deja a dat un pas înapoi și a anunțat – prin vocea comisarul european pentru politicii din domeniul tehnologiei, Henna Virkkunen – că va relaxa o parte din obligațiile de raportare pe care companiile ar trebui să le facă către autoritățile europene.

Atitudinea executivului UE a fost criticată în Parlamentul European încă de la jumătatea lunii ianuarie, moment când Henna Virkkunen a fost în centrul acestor discuții contradictorii și a fost acuzată că se arată „fricoasă” în fața Big Tech și a presiunii venite dinspre Casa Albă.

Rămâne de văzut în ce măsură Uniunea Europeană va ceda cerințelor miliardarilor din sectorul tech, care stau foarte aproape de Donald Trump zilele astea tocmai pentru a profita într-un mod sau altul. Cert e că UE a făcut prima pasul înapoi, chiar dacă a încercat să motiveze dereglementarea ca fiind absolut necesară pentru dezvoltarea eficientă a programelor AI, însă, în acest moment, niciun guvern din întreaga nu are legi concrete sau implementate pentru a reglementa inteligența artificială în vreun fel.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri