Compania Meta a fost dată în judecată de statul Ohio pentru că „a indus publicul în eroare”
Compania Meta este trimisă în judecată de către statul american Ohio în urma mărturiilor publice depuse de Frances Haugen care au șocat opinia publică. În plângere, Meta este acuzată că a indus în eroare publicul cu privire la algoritmul său și la daunele pe care propriile cercetări ale companiei au arătat că aplicațiile sale le pot provoca utilizatorilor.
Plângerea susține că, între 29 aprilie și 21 octombrie, directorii de top ai Facebook au încălcat legea federală atunci când au indus în mod intenționat în eroare publicul și au înșelat acționarii cu privire la modul în care produsele lor pot afecta negativ copiii.
„Facebook a spus că are grijă de copiii noștri, dar în realitate a creat nefericire și dezbinare pentru profit. Pentru Mark Zuckerberg, noi nu suntem oameni, suntem un produs și suntem folosiți unul împotriva celuilalt din lăcomie” , a declarat procurorul general al statului Ohio, Dave Yost citat de The Guardian.
Yost a depus plângerea în numele investitorilor Facebook și al Ohio Public Employees Retirement System, un fond public de pensii afectat de scăderea acțiunilor Facebook. Acțiunile Meta au scăzut cu aproximativ 7% de când a început mediatizarea afirmațiilor lui Haugen și a documentelor interne, fapt ce a adus investitorilor prejudicii de peste 100 de miliarde de dolari, conform CNN. 100 de miliarde de dolari este și suma cerută în instanță de procuroul general al statului Ohio pentru a recupera daunele materiale.
„Acest demers este neîntemeiat și ne vom apăra cu fermitate”, a fost răspunsul Meta cu privire la plângerea înaintată împotriva lor, citează CNN.
Litigiul vine ca urmare a nenumăratelor nereguli semnalate de jurnaliști din întreagă lumea într-o investigație ce a ajuns să fie numită The Facebook Files. De la incapacitatea de a combate dezinformarea și până la afectarea vieții de zi cu zi a oamenilor sau continuarea unor practici ce ar fi fost oprite, Facebook, redenumită mai târziu Meta, s-a confruntat cu un val de probleme care arată orientarea obsesivă a companiei spre profit și nu spre siguranța oamenilor ce îi folosesc serviciile.
Articole asemănătoare
Jurnalist BBC, „arestat, bătut și lovit” de poliția chineză în timpul protestelor din Shanghai
Nou scandal marca Facebook: platforma de socializare, raiul pirateriei online de filme
Publicațiile occidentale încearcă să evacueze personalul local din Afganistan
Iran: Cele două jurnaliste care au relatat despre moartea lui Mahsa Amini, condamnate pentru colaborare cu SUA
Rusia a încercat să destabilizeze mai multe țări europene, inclusiv România