China încearcă să înainteze o lege ”anti-terorism” pentru a stopa protestele din Hong Kong

Legea ”anti-terorism” pe care China se grăbește să o adopte a atras multe critici, întrucât ea este văzută ca fiind o nouă încercare de a stopa protestele din Hong Kong pentru libertate.

Opozanții regimului de la Beijing susțin că schimbarea legislației privind securitatea va influența drastic statutul Hong Kong. Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, a declarat că proiectul de lege, care ar interzice ”trădarea, secesiunea, sediția și subversiunea”, ar trebui introdusă ”fără cea mai mică întârziere”, în contextul în care protestele din provincia semi-autonomă au fost reluate în weekend, arată BBC.

”Terorismul crește în oraș și activitățile care dăunează securității naționale, cum ar fi «independența Hong Kongului», devin mai răsunătoare”, a afirmar oficialul chinez.

Tensiunile dintre China și Taiwan au crescut, la rândul lor, din cauza susținerii arătate de președintele Taiwanului protestatarilor din Hong Kong. Tsai Ing-wen a atras atenția Beijingului să nu folosească violența împotriva manifestanților.

Mai mult decât atât, Regatul Unit al Marii Britanii afirmă că singura modalitate prin care situația poate fi depășită este prin respectarea tratatului sino-britanic din 1997. La rândul lor, și Australia și Canada și-au manifestat îngrijorarea.

Secretarul de stat american Mike Pompeo susține, la rândul său, că noua lege reprezintă o încercare a Beijingului de a pune mâna pe libertățile orașului.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri