China cenzurează discuțiile și articolele despre dispariția subită a ministrului de Externe
Ministrul chinez de externe, Qin Gang, nu a mai fost văzut în public de aproape trei săptămâni, lipsind de la evenimente diplomatice importante care ar putea duce la refacerea legăturilor dintre țara sa și Statele Unite ale Americii. În plus, în China, a devenit din ce în ce mai greu să vorbești despre dispariția lui Gang, deoarece Partidul cenzurează discuțiile online.
Ultima sa apariție publică a fost o întâlnire cu omologul său din Sri Lanka la Beijing, pe 25 iunie. El a ratat două întâlniri importante care au avut loc la începutul lunii iulie: una cu secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, și una cu John Kelly, care l-a vizitat în calitate de emisar pentru climă, conform The Guardian.
De asemenea, Gang nu va fi prezent la summitul ASEAN din Indonezia. El a fost înlocuit din funcția de șef al delegației chineze, un purtător de cuvânt invocând „motive de sănătate”.
Acest lucru s-a întâmplat în urmă cu o săptămână și ministrul încă nu a avut nicio apariție publică, iar discutarea dispariției sale devine din ce în ce mai dificilă în China. Pe Weibo, aplicația chineză de socializare, căutarea „unde este Qin Gang” nu dă niciun rezultat. Cu toate acestea, se pare că există câteva postări online referitoare la dispariția ministrului de Externe – dar puține.
În plus, mass-media este, de asemenea, cenzurată. Acest lucru i s-a întâmplat jurnalistului Phil Cunningham, care a scris un articol despre relațiile dintre SUA și China pentru South China Morning Post, un ziar pro-Beijing. Articolul său a fost tăiat fără preaviz cu cinci fraze, care subliniau că dispariția diplomatului este nefericită și poate fi cauzată într-adevăr de o boală sau mai degrabă de o defavorizare politică.
Jurnalistul a scris despre această situație pe Twitter, spunând: „Qin Gang a dispărut. Nu numai că lipsește din ciclul de știri din China, dar lipsește și din articolul meu!”.
Dispariția lui Qin Gang din spațiul public este ciudată, întrucât acesta face parte din cercul apropiat al lui Xi Jinping. Ministrul a ajuns în prim-plan cu ajutorul liderului de partid și a început să șlefuiască un nou stil pentru diplomația chineză. Cu toate acestea, scena politică chineză este atât de opacă, încât este greu de stabilit dacă dispariția bruscă a unor figuri preeminente este mai permanentă – ca în cazul rușilor, în maniera defenestrării – sau este doar o pauză.
Articole asemănătoare
Congresul american încă vrea să interzică TikTok, deși sprijinul pentru inițiativă scade
”Al Treilea Război Mondial” a început – pentru presa occidentală și din România, cu clickbait și exacerbări
Cenzura poate exista și acolo unde cortina democrației n-a fost încă trasă
Jurnalista australiană reținută fără explicații în China a fost arestată în mod formal
România, văzută ca o companie: 12% din români ar aplica pentru postul de premier