„Ceața mortală” de Revelion, cea mai nouă teorie a conspirației din Europa și SUA
Mulți europeni și americani nu s-au putut bucura de sărbătorile de Anul Nou deoarece o ceață densă a cuprins multe părți ale celor două continente – inclusiv marile orașe din România. Cu toate acestea, un simplu fenomen meteorologic a devenit rapid o nebunie pe social media, unde utilizatorii au început să răspândească teorii ale conspirației.
Numit de unii „Fogvid” sau „ceața mortală”, acesta a fost descris ca fiind incredebil de dăunător pentru oameni, sau creat de om, sau ambele. Toate postările văzute de MediaStandard pe TikTok – în mai multe limbi diferite și de la utilizatori din diverse țări – nu specificau cum cred ei că o ceață atât de densă ar putea fi obținută prin tehnologie. În combinație cu certitudinea pe care mulți utilizatori și-au exprimat-o cu privire la (lipsa de) cunoștințe pe această temă, acest lucru indică faptul că societatea, în ciuda diferențelor culturale sau economice dintre țări sau chiar continente, este foarte susceptibilă la fearmongering – în special atunci când se întâmplă ceva considerat „ciudat”.
De exemplu, utilizatorul român @misa.mora a adunat peste 27 000 de vizualizări pentru un singur videoclip TikTok în care spunea că ceața „din întreaga lume” a făcut-o să se simtă rău – ceea ce, desigur, i-a determinat pe urmăritorii ei să comenteze despre simptomele similare pe care le-au experimentat, cum ar fi febră, nas care curge și dureri de cap.
„Care este faza, știe cineva ceva concret!? Înnebunesc!”, se arată în descriere, care conține și hashtag-ul trending despre «norul otrăvit».
@misa.mora Care i faza, știe cineva ceva concret!? Mă iau aiurea? #ceatadensa #fog #romania #poisoncloud
Creatoarea a făcut un al doilea videoclip, de data aceasta în care a răspuns la comentariul unui alt utilizator. „Este prima oară în viața mea când am rămas fără voce așa”, afirmă @misa.mora în clip.
Secțiunea de comentarii este, și de această dată, plină de oameni care nu pun la îndoială legătura alarmistă între ceață și boală, ci doar își enumeră, la rândul lor, simptomele.
Cu toate acestea, această postare (care a fost publicată cu 11 ore înainte de momentul scrierii acestui articol) a primit doar puțin sub 1000 de aprecieri, mult mai puține decât videoul anterior despre „ceața otrăvitoare”.
„Ciudat”, „chimic”, „anormal”, „care îmbolnăvește oamenii” sunt doar câteva dintre atributele folosite de utilizatorii TikTok pentru a descrie fenomenul. Poate unul dintre cele mai populare videoclipuri referitoare la acest subiect este unul care postează frecvent despre teoriile conspirației. @ufo_area51_x a realizat o compilație de un minut cu „strange fog seen aroung the world”. Videoclipul conține și o întrebare care le-ar provoca fiori celor mai sensibili: „Ai respira «asta»?”.
@ufo_area51_x “I know that looks like rain – That is not rain, its particles in the air” 12/31/2024. Users this week have taken to posting clips of this strange thick fog, this is being seen all over the world. Probably not a coincidence though.
Toate videoclipurile pentru termenul „fog” de pe TikTok pun în discuție, așa cum am subliniat mai devreme în articol, normalitatea vremii – având în vedere că ceața nu a fost atât de densă în ultimii ani.
Mai puțină ceață este o anomalie
Ceea ce ne duce la fapte: în ciuda a ceea ce cred diverși creatori de conținut de pe platforma social media, comportamentul meteorologic ciudat care a avut loc în ultimele decenii este diminuarea evenimentelor de ceață. Mai exact, publicația de mediu Big Issues citează un studiu din 2009 („Declin of fog, mist and haze in Europe over the past 30years”) care arată că a existat o scădere de 20-50% a evenimentelor de „vizibilitate redusă” începând cu anii 1970, în Europa, în funcție de regiune. Europa de Est este cea mai afectă.
Acest lucru se întâmplă nu numai aici, în Europa, ci și în America de Nord. De exemplu, în California, numărul mediu de ore de ceață pe zi a sărit de la aproximativ 12 în anii ’50 la nouă în prezent. De asemenea, s-a schimbat și perioada sezonului de ceață: atunci începea la începutul lunii mai și se încheia în octombrie, în timp ce acum „începe la sfârșitul lunii mai/începutul lunii iunie și se încheie în septembrie”.
De ce a dispărut ceața? În mod ironic pentru conspiraționiști, de vină sun schimbările climatice – mai exact, încălzirea climei. Studiul din 2009 explică în detaliu procesul care duce la disiparea ceții.
S-ar putea să nu pară mare lucru. La urma urmei, cui îi plac zilele cețoase, mohorâte, în care totul pare puțin plictisitor sau chiar ciudat? Dar ceața are beneficiile ei, mai ales în zonelel în care un climat mai cald și mai uscat poate însemna secetă, incendii și chiar dispariția unei părți din faună sau floră. Apropo de California: unele păduri își primesc aproximativ 30-40% din umiditate din ceața de coastă, conform Institutului Californiei.
În plus, ceața nu este periculoasă pentru sănătate DACĂ aerul nu este poluat. Cu toate acestea, iarna în emisfera nordică (unde ceața densă a fost semnalată în jurul Anului Nou) este rece și umedă – ceea ce ceața accentuează. Prin urmare, este posibil să răcim în perioada cu ceață, dar nu din cauza ei, ci mai degrabă ca urmare a faptului că nu ne-am pregătit suficient pentru clima în care trăim.
Și încă ceva: oamenii pot crea ceață, dar nu atât de multă încât să înghită jumătate de continent. Mai degrabă o cameră sau o scenă, grație mașinilor de ceață pentru petreceri.
Articole asemănătoare
Tendințele industriei media, în 2023: podcasturi, TikTok și subscripții
De la anchete jurnalistice la dosare penale. Investigațiile care au schimbat România
România este total nepregătită să facă față panicii
Vă amintiți de conspirația Pizzagate? Și Elon Musk
[INEDIT] Legăturile românești ale firmei unde lucra Alex van der Zwaan, condamnat în dosarul ingerințelor rusești în alegerile americane