Deși nu e una dintre cele mai ”populare” state europene, România este menționată uneori de către publicațiile străine, la polul opus aflându-se, desigur, state mai dezvoltate sau mult mai controversate – deși e de menționat că în această categorie s-a înscris și România în perioada în care partidul de guvernământ lansa atacuri la adresa DNA și a Laurei Codruța Kovesi.
Subiectele atinse de către jurnaliștii străini sunt diverse, în funcție de evenimentele interne și importanța lor pe plan extern. Totuși, se pare că incidentul de la meciul de fotbal România – Spania a ajuns în atenția The Sun din pricina comportamentului lipsit de empatie al suporterilor români. Tabloidul englez notează că tribuna României a huiduit în timpul momentului de reculegere ținut în memoria fiicei lui Luis Enrique, fostul antrenor al Spaniei, care a murit recent din cauza cancerului.
”Imediat ce arbitrul a fluierat pentru a marca începutul minutului, unii fani ai României au început să facă zgomot, arătând un dispreț total pentru trecerea tragică.
Câteva persoane de pe rețelele de socializare au sugerat că huiduielile s-au îndreptat către minoritatea fanilor care au început să cânte – dar oricum momentul l-a lăsat pe managerul român Cosmin Contra să pară perplex și clar furios cu susținătorii săi.
Apoi tăcerea a fost întreruptă de aplauze spontane pentru a îneca sunetul care vine de pe tribune”, explică The Sun.
Cu privire la situația politică a țării, Bloomberg a publicat o analiză privind motivele pentru care România se află la un pas de o criză politică și de alegeri anticipate. Andrea Dudik și Andra Timu răspund în ”Here’s Why Romanian Politics Is Blowing Up Yet Again” (Iată de ce politica românească sare în aer încă odată) la șase întrebări cheie cu privire la situația internă a țării: ”Care este sursa turbulenței?”, ”Cum a ajuns România aici?”, ”Au fost perioade de stabilitate?”, ”Ce pune în pericol actualul guvern?”, ”De unde merg lucrurile de acum încolo?”, ”Ce este în joc pentru economia României?”.
”Nici o țară din Blocul de Est nu a marcat sfârșitul epocii sale comuniste la fel de decisiv și brutal ca România, unde dictatorul Nicolae Ceaușescu și soția sa Elena au fost executați prin tragerea în ziua de Crăciun, în 1989. Moartea președintelui a adus speranțe de un nou început, dar România a fost afectat încă de atunci de corupție și de guverne cu ușă rotativă – în ciuda faptului că a aderat la NATO și la Uniunea Europeană la nivel interimar. Ultima rundă de agitații politice amenință că va da jos încă un alt guvern și ar putea duce la prima alegere rapidă a României și la o nouă coaliție de guvernare.”, arată cele două autoare în articolul de pe Bloomberg.
Politico.eu vorbește despre o acțiune a unui grup de ONG-uri europene împotriva României. EuroNatur din Germania, ”Agentul Verde al României” și ClientEarth din Marea Britanie au reclamat RomSilva Comisiei Europene. Publicația citată afirmă la început că ”ONG-urile acuză România de gestionarea necorespunzătoare a pădurilor bătrâne; firma de administrare a pădurilor își apără practicile”. Printre principalele acuzații se numără „desfășurarea unor operațiuni de exploatare în zonele protejate Natura 2000 fără o analiză adecvată a impactului asupra acestor site-uri unice”.
”Guvernul de la București a mai auzit în trecut plângeri similare din partea organizațiilor internaționale și insistă asupra faptului că practicile sale forestiere nu încalcă regulile UE”, mai informează Politico.
Platforma americană Stratfor a publicat recent, ca parte a unei serii mai lungi de evaluări privind contextul geopolitic viitor, o analiză despre următoarele alegeri din Polonia și România și ce ar putea să însemne acestea pentru România.
”Alegerile prezidențiale în România vor adăuga incertitudinea politică a țării, întrucât guvernul minoritar din București se luptă să rămână la putere.
Aceste alegeri din cele mai mari țări de la granița de est a Uniunii Europene nu vor produce schimbări dramatice în politicile lor externe, dar ar putea duce la politici interne care să conducă la dispute reînnoite cu Bruxellesul”, se arată în analiza de pe Stratfor.
Leave a Comment