Protest în presa franceză. Peste 400 de jurnaliști de la Le Monde cer acționarilor independența editorială

Ziarul francez Le Monde se află în prezent într-un moment tensionat, după ce peste 400 de jurnaliști au publicat un manifest în paginile acestuia.

Pe 3 septembrie, angajații au făcut public că cer acționariatului să garanteze independența editorială, după ce 49% din acţiunile unuia dintre cei doi acționari de referință ai Le Monde, Matthieu Pigasse, au fost cumpărate de un om de afaceri ceh, Daniel Kretinsky, informează Rfi.ro.

Problema este, însă, că acționarii minoritari – jurnaliști, cititori și alți membri ai staff-ului – nu au fost consultați cu privire la schimbarea acționariatului, lucru ce a creeat suspiciuni cu privire la independența editorială. Deși Matthieu Pigasse şi Xavier Niel au promis că vor oferi o clauză prin care se garantează că cei ce asigură păstrarea independenței publicației pot să refuze un deținător de acțiuni majore, dacă există suspiciuni.

Gestul celor aproximativ 450 de ziariști vine la un an de la această promisiune, care nu s-a mai concretizat – asta până pe 9 septembrie, când unul dintre acționarii mai vechi, Niel, a semnat acordul. În prezent mai este așteptat acordul lui Pigasse, precum și pe cel al Kretinsky, în calitate de co-semnatar, după cum explică RFI.

„Momentul este crucial pentru Le Monde. Pentru prima oară în istoria ziarului, un nou acţionar ar putea fi acceptat fără ca redacţia să fi fost consultată”, se arată în manifestul jurnaliștilor francezi.

Publicația citată anterior mai menționează că cehul Daniel Kretinsky ar mai fi investit și în alte publicații înafară de Le Monde, precum Elle, Version Femina, Marianne și altele.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri