Principalul opozant al lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, ar fi fost de fapt otrăvit înainte de a ajunge în aeroportul din Tomsk, indică noi indicii din investigație.
Deși până acum se credea că agentul Novichok a fost introdus în ceaiul pe care politicianul rus l-ar fi băut nu cu mult timp înainte de îmbarcarea în avion, șefa echipei de investigații a lui Navalnîi susține că otrăvirea ar fi avut loc în camera de hotel, conform BBC.
După ce au aflat că Aleksei Navalnîi a intrat în comă în timpul zborului spre Moscova, echipa acestuia s-a dus la hotelul unde acesta a stat, povestește Maria Pevchikh: „Știam că ceva nu este în regulă. Și, desigur, aceasta este Rusia. Spre groaza mea, otrăvirea aici este aproape normă”.
Pevchikh și alți colegi de-ai săi au fost nevoiți să se asigure că nimeni nu intră în cameră cât au căutat, prin așezarea unui scaun în fața ușii și ocuparea acestuia pe rând. Aceasta a povestit că nu știau după ce să se uite, însă au filmat întreaga încăpere. (Filmarea a fost ulterior făcută publică pe pagina de Instagram a activistului).
„Am intrat, am avut prezența de spirit să aducem mănuși de cauciuc – datorită coronavirusului le avem întotdeauna cu noi acum”, a spus aceasta.
Au luat cu ei diferite obiecte pe care credeau că Navalnîi le-ar fi atins. Printre acestea se numără și câteva sticle de plastic, pe care le-au pus în pungi. „Dacă nu am fi luat acele sticle din Tomsk, acestea ar fi dispărut fără urmă până acum”, susține Pevchikh .
Operațiunea ”sticla”
În mod normal, obiectele ar fi trebuit predate autorităților, așa cum le-a spus și unul dintre angajații hotelului, însă echipa lui Navalnîi a refuzat.
Apoi a urmat o întreagă strategie de ascundere a obiectelor colectate, printre care se numără și sticla unde ar fi fost găsite urme de Novichok, prin bagaje. Abia când autorităților ruse le-au permis apropiaților lui Navalnîi să-l viziteze în Berlin, sticla a ajuns în posesia cercetătorilor germani – tot în bagaj.
„O sticlă avea urme microscopice de Novichok – același agent care a fost găsit în corpul lui Aleksei de către trei laboratoare independente”, susține Maria Pevchikh. Totuși, sticla cu pricina nu ar fi sursa otrăvirii.
Leave a Comment