Folosirea termenului de inteligență artificială a devenit tot mai comună de când aceste programe au fost făcute disponibile publicului larg. Cuvântul a ajuns să fie folosit pentru a descrie procese și acțiuni, care nu se califică în categoria tehnologiei din spatele AI.
Algoritmii au fost transformați în inteligență artificială sau chiar prezentați ca fiind o parte integrantă a acesteia. Diferențele dintre cele două sunt fundamentale, dar discursul din spațiul public continuă să le amestece.
Algoritmi vs Inteligența Artificială
Un algoritm este un set de instrucțiuni prestabilite, ce va efectua o serie de acțiuni după ce identifică un anumit parametru declanșator (sau trigger). Gândește-te la algoritmii folosiți de platformele de social media. Să zicem că ești pe TikTok și dai like unui videoclip cu pisici. Like-ul acordat este așa-numitul trigger, iar algoritmul va ști că preferi clipurile cu pisici.
Procesul este destul de simplu, însă un algoritm pot fi extrem de complex și are o putere de calcul mare. Cu toate acestea, rezultatele oferite vor fi mereu aceleași pentru că așa este programat să acționeze.
Inteligența artificială, pe de altă parte, își poate modifica rezultatele, în încercarea de a imita inteligența naturală (de aici și numele). Un program AI poate oferi răspunsuri variate pentru că analizează datele disponibile pentru a identifica tipare, pe care le folosește pentru a veni cu soluții ce nu au fost programate anterior în sistem. În general, inteligența artificială poate funcționa fără să fie programată în mod special de oameni, asta pentru că tehnologia din spate permite acestor programe să fie autonome.
Sistemele AI pot folosi algoritmi pentru a deveni mai performante, dar acest lucru nu este obligatoriu. Recunoașterea facială, recunoașterea vocii sau identificarea unor obiecte din poze sunt exemple de algoritmi ce pot fi folosiți de programe AI pentru a-și eficientiza procesele.
Diferența, astfel, se referă la modul de funcționare. Algoritmii sunt procese automatizare și prestabilite pentru a acționa într-un anumit fel, pe când inteligența artificială este autonomă și oferă rezultate unice, bazate pe seturi de date analizate.
Tot mai des inteligența artificială este folosită pentru a atrage atenția oamenilor, de multe ori pentru a explica lucruri ce nu sunt sau nu fac parte din tehnologia AI. Nu tot ce este complex este inteligență artificială, la fel cum nu tot ce este inteligență artificială este și algoritm.
Leave a Comment