Amenințările Meta și Google cu privire la blocarea știrilor pentru utilizatorii din Canada continuă. Mărul discordiei este o nouă lege pe care guvernul canadian vrea s-o implementeze pentru a obliga marile companii tech să negocieze acorduri comerciale cu publicațiile de presă și să le compenseze pentru conținutul furnizat de acestea.
Ultima reacție din partea Meta a venit în luna martie când reiterase faptul că va bloca știrile de pe platformele sale dacă proiectul de lege nu este schimbat. Google a fost ceva mai promptă și – în februarie – a testat cenzura limitată a conținutului de știri.
Recent, Meta a anunțat că va face același lucru. Testul va rula în următoarele săptămâni, iar utilizatorii nu vor putea să vadă sau să distribuie știri. Procentajul persoanelor afectate va fi mic și vor fi notificați când vor să distribuie o știre.
Situația este cât se poate de gravă, motiv pentru care prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, a reacționat și a spus că intimidarea aplicată de Google și Meta nu va funcționa. Proiectul de lege (denumit Online News Act) se află în Parlament unde încă se votează asupra acesteia.
„Faptul că acești giganți de internet ar prefera să taie accesul canadienilor la știrile locale decât să plătească contribuția lor echitabilă este o problemă reală, iar acum recurg la tactici de intimidare pentru a încerca să obțină ceea ce vor – nu va funcționa”, a declarat Trudeau, citat de Reuters.
Atât Google, cât și Meta sunt nemulțumite de actuala formă a legii, spunând că este mult mai dură decât versiunile din Australia sau Europa. Ambele companii spun că mai multe servicii și produse ar putea fi grav afectate dacă guvernul nu acceptă schimbări.
Pe lângă acest aspect, Meta a declarat în trecut că știrile nu reprezintă principalul motiv pentru utilizatorii Facebook folosesc platforma, iar conținutul de știri nu are vreo relevanță economică pentru ei. Cu toate astea, gigantul american nu se sfiește când vine vorba de cenzurarea știrilor atunci când legislația nu-i este pe plac.
În 2021, Meta a blocat știrile din Australia, însă cenzura nu s-a oprit doar acolo. Conturile mai multor instituții guvernamentale, ONG-uri și chiar spitale au fost, de asemenea, afectate. Totul a fost orchestrat prin implementarea unui algoritm special, care putea bloca postările publicațiilor de știri. Parametrii folosiți de acesta au fost, însă, creați cu exces de zel pentru a cuprinde și alte conturi.
Leave a Comment