Belgia propune înființarea unei agenții UE pentru analiza algoritmilor
Belgia vrea ca Uniunea Europeană să formeze o agenție pentru analiza algoritmilor. Proiectul este unul incipient și ar putea fi prezentat oficialilor europeni anul viitor, când Belgia va deține președinția rotativă a Consiliului UE.
Pachetul de legi DSA, care va reglementa serviciile digitale, urmează să intre în vigoare în august, lucru ce presupune că marile companii tech vor trebui să devină mult mai responsabile în legătură cu platformele lor.
În luna aprilie, Uniunea Europeană anunța că va reglementa mai dur 19 platforme considerate ”foarte mari”. Printre ele mai multe rețele de social media (Facebook, Instagram, TikTok, Twitter) și servicii Google, toate folosind algoritmi într-o măsură sau alta.
Conform Politico, oficiali din guvernul belgian sunt de părere că UE are nevoie de o agenție specializată pentru analiza acestor algoritmi pentru a lua decizii informate.
„Trebuie să înțelegem cum funcționează un algoritm înainte de a fi capabili să identificăm dacă anumite lucruri sunt acceptabile sau nu. Este important să avem o structură care să ne permită să facem o analiză obiectivă a algoritmilor”, a declarat Mathieu Michel, secretar de stat pentru digitalizare.
Michel propune ca această nouă instituție să funcționeze pe modelul Agenției Europeane pentru Medicamente, dar să nu fie creată de la zero. Oficialul belgian spune că nou înființatul Centru pentru transparență algoritmică al UE deschis în Sevilla poate fi schimbat în Agenția Europeană pentru Algoritmi.
Sursele citate de Politico spun că Belgia a discutat această propunere cu alte 10 țări din blocul comunitar și va înainta proiectul în ianurie 2024, când va prelua președinția rotativă a Consiliului UE.
Măsura s-ar alinia cu eforturile recente ale Uniunii de a centraliza reglementarea platformelor deținute de companiile Big Tech.
Articole asemănătoare
Statul pe social media, activitatea preferată pe internet a românilor. Consumul de presă e (destul de) popular
Consiliul de Supraveghere al Meta îi cere companiei să fie transparentă cu privire la politicile de moderare
Lukașenko transformă Codul Penal în propria armă. Protestatarii vor fi pedepsiți cu până la trei ani de închisoare
Șase din zece români ar achiziționa dispozitive Smart Home. Mai ales pentru bucătărie
Trei jurnaliști ruși de investigații și familiile lor, ținta unor percheziții de amploare