Ancheta privind spyware-ul Pegasus ar putea fi ținta unei campanii de dezinformare
Cum ar putea fi oprită o anchetă privind scandalul programului de spionaj Pegasus, care a scăpat în urma suspiciunilor că mai multe țări europene l-au folosit pentru a-și spiona adversarii politici, jurnaliștii, activiștii și dizidenții? Dezinformarea, spun victimele și un grup de experți.
Într-o scrisoare semnată de victime, academicieni și experți renumiți în domeniul supravegherii, deputații europeni au fost informați despre suspiciunile că ancheta este ținta unei campanii de dezinformare. Printre semnatari se numără Carine Kanimba, fiica lui Paul Rusesabagina, care se află în închisoare în Rwanda, și jurnalistul maghiar Szabolcs Panyi, alături de organizații pentru drepturile omului, conform The Guardian.
Deputații europeni au primit scrisoarea după ce a fost dezvăluit că doi dintre vorbitorii invitați la audierea din 29 noiembrie, în cadrul anchetei privind utilizarea Pegasus de către guvernul spaniol, au încercat să discrediteze concluziile privind utilizarea programului de spionaj.
Acuzați de dezinformare
Mai exact, Jose Javier Olivas, un politolog de la Universidad Nacional de Educación a Distancia din Spania, și Gregorio Martin, profesor emerit de informatică la Universitatea din Valencia, au legături cu cercetări discreditate privind scandalul Pegasus, precum și afirmații defăimătoare despre cercetători și victime.
Autorii au afirmat că „se pare că acțiunile acestor persoane fac parte dintr-o campanie de dezinformare mai amplă, menită să discrediteze activitatea organizațiilor de încredere împotriva programelor spion și să abată comisia de la misiunea sa de constatare a faptelor”.
„Invitația adresată acestor persoane ar împiedica obiectivul comisiei de cercetare a faptelor și de responsabilizare și va descuraja victimele să depună mărturie în fața comisiei în viitor”, se mai arată în scrisoare.
În plus, unul dintre vorbitorii invitați a fost acuzat că a „promovat teorii ale conspirației și afirmații false despre cercetători” în peste 500 de postări pe Twitter.
Invitațiile au fost retractate de Parlamentul European, ceea ce l-a determinat pe Olivas să ceară o explicație oficială cu privire la revocarea sa.
Două surse apropiate de comisie au declarat că nu știu cum au ajuns cele două persoane pe lista de invitați, dar ar putea fi din cauza europarlamentarului spaniol din grupul PPE.
De-a lungul anilor, mai multe investigații jurnalistice au dezvăluit că guvernul spaniol a folosit Pegasus atât asupra unor personalități ale independenței catalane, cât și asupra unor miniștri din guvernul central. Potrivit Citizen Lab, cel puțin 63 de persoane care au legătură cu mișcarea de independență catalană au fost vizate sau infectate cu Pegasus. În plus, avocați, jurnaliști și activiști ai societății civile au fost, de asemenea, vizați între 2017 și 2020.
Articole asemănătoare
Un tweet i-ar putea aduce ani de închisoare unui jurnalist egiptean
Teoriile conspirației despre incendiile din Canada se răspândesc ca focul
România, pe locul 2 din UE la reclamele politice de pe Google. USR și PSD au cheltuit cel mai mult
Ce podcasturi ascultă românii și cum arată preferințele lor în comparație cu ale altora
Rusia ar fi angajat o rețea de britanici pentru a-i urmări pe dușmanii lui Putin