Cum au abordat Iohannis, Dăncilă și Barna subiecte economice și sociale
În acest moment, cele mai influente partide politice din România sunt Partidul Național Liberal (PNL), Aliața USR PLUS și Partidul Social Democrat (PSD). La nivel teoretic, primele două se plasează, în spectrul politic, în zona de centru-dreapta, iar cel de al treilea, în zona de centru-stânga, deși în realitate există o ambiguitate în ideologiile partidelor, caracteristică perioadei contemporane. În continuare, voi prezenta viziunile la care aderă partidele numite, prin prisma declarațiilor reprezentanților acestora.
Subiectele pe care le voi atinge sunt constituite de sistemul de pensii, căsătoriile persoanelor de același sex și de sistemul privat. Prin reprezentanți mă refer la Klaus Iohannis, președintele de factură liberală al statului, Dan Barna, lider al USR și Viorica Dăncilă, fost premier și nume încă asociat puternic cu imaginea PSD-ului, chiar dacă nu mai este lider al acestui partid. Am ales să nu îl consider pe Marcel Ciolacu reprezentant al dezideratelor Partidului Social Democrat, întrucât este președinte interimar al grupării politice, venit de curând la conducerea acesteia.
Ce spun cei trei despre sistemul de pensii?
În privința acestui subiect, atitudinile lor sunt clare și conforme cu dimensiunea politică de jure. Viorica Dăncilă, respectând liniile în care este trasat spectrul politic, a susținut transformarea pilonului II de pensii, adică fondurile de pensii administrate privat, într-unul opțional. Ea a sugerat ca banii pe care cetățenii îi investesc în acest pilon ,,să meargă în Pilonul I [sistemul public de pensii] sau în Pilonul III de pensii [pensiile facultative], astfel încât persoana respectivă să nu-şi retragă banii să-i cheltuie şi să rămână fără o protecţie socială, să poată să aibă o alternativă.”, publică Agerpres.ro.
Totuși, nici Klaus Iohannis, nici Dan Barna nu au fost de acord cu această abordare, reclamând intențiile frauduloase ale PSD-ului. Președintele s-a plasat împotriva acestei idei, motivând că PSD-ul intenționează să îi manipuleze pe oameni să renunțe la pilonul II, pentru a-i escroca ulterior și a folosi acei bani în scopuri ilicite. Spre deosebire de Klaus Iohannis, Dan Barna nu a susținut explicit faptul că acest pilon trebuie să rămână obligatoriu, însă a criticat deschis planul social-democraților, declarând că „Aceia sunt banii românilor. Este furt din pensia celor care muncesc în prezent. E o dovadă de disperare, nu mai au bani și această ordonanță este o încercare de a mai jumuli ceva.”, publică Digi24.ro.
Poziția lor față de căsătoriile de tip homosexual
Și în privința acestui subiect există un consens între reprezentanții celor două partide de centru-dreapta, în opoziție cu viziunea Vioricăi Dăncilă. Klaus Iohannis și Dan Barna au îndemnat la toleranță și înțelegere. Președintele României a atenționat populația să nu se ajungă la un caz de fanatism religios, fiind apoi criticat de către reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, iar liderul USR-ului a declarat pentru Digi24 că societatea românească nu este încă pregătită pentru legalizarea căsătoriilor de tip homosexual, însă el nu s-ar opune unei astfel de schimbări: „În momentul în care vom ajunge și o astfel de inițiativă ar ajunge în dezbaterea publică și ar rezulta lucrul acesta ca fiind o prioritate, nu aș vedea nicio problemă.”
De cealaltă parte se situează Viorica Dăncilă, a cărei atitudine a putut fi observată în mai multe cazuri, printre care se numără și susținerea referendumului din 6-7 octombrie 2018. Ea se poziționează împotriva acestui tip de căsătorie, susținând că nu ar înfățișa o familie. Stiripesurse.ro publică una dintre declarațiile fostului premier cu privire la acest subiect: ,,Sunt un om care crede în familie. în rest, e opinia fiecăruia. Aceasta este credința mea, familia este nucleul de bază al societății”
Atitudinea lor față de sistemul privat
În timp ce Dan Barna nu și-a făcut publică poziția, lăsând mai mult să se înțeleagă faptul că dorește o armonie și o conlurare între sistemul public și cel privat în orice domeniu al vieții civice, Klaus Iohannis a susținut vădit încurajarea investițiilor în sistemul privat, însă folosindu-se tot de discursul împotriva PSD-ului. Potrivit gandul.info, acesta oferit o declarație în care intențiile sale sunt clare: „O altă componentă esenţială dezvoltării României este mediul privat. Cât timp nu încurajăm investiţiile nu putem vorbi de prosperitatea pe termen lung a românilor. Trebuie să încetăm să mai privim companiile private ca pe nişte duşmani ai ţării, aşa cum fac PSD şi ALDE”.
După cum se subînțelege deja, Viorica Dăncilă s-a poziționat, de-a lungul timpului, împotriva sistemului privat, pretinzând că acesta este o cauză importantă a deficitului economic și a nivelului de trai care lasă de dorit. Sistemul privat a fost una dintre țintele pe care s-au concentrat atacurile sale, în dorința de a pune politicile de stânga într-o lumină bună.
Articole asemănătoare
Ringier continuă seria de schimbări: Tolontan pleacă de la Libertatea. 20% din angajați vor fi dați afară
Scriitorul Stelian Tănase: ”Dacă aș fi tânăr, jurnalism aș face. Este cea mai frumoasă meserie!”
Cât câștigă presa pro-Kremlin? O poveste de milioane de dolari
UPDATE Al doilea comunicat al companiei de apă / Isterie în Capitală după fake news-ul despre apa contaminată de la robinet. ApaNova a dezmințit informațiile
Cum a devenit presa din România mai liberă ca în Statele Unite, dar mai slabă ca în Botswana