Meseria de jurnalist continuă să fie periculoasă. O demonstrează cazul lui Reda Fhelboom

Un important jurnalist libian a fost arestat de către autorități la întoarcerea sa din Tunisia. Incidentul s-a petrecut sâmbătă, pe Aeroportul Internațional din Tripoli, capitala Libiei. Reda Fhelboom, jurnalistul întemnițat pe nedrept, este fondatorul Organizației Libiene pentru Media Independentă, care se ocupă cu documentarea încălcărilor drepturilor jurnaliștilor libieni independenți, apărarea mediei independente și combaterea instigării la violență online, relatează citinews.com.

Fhelboom se află în relații bune cu ONU, iar guvernul din Tripoli încearcă să-l protejeze, cerând socoteală celor care l-au arestat, însă multe instituții ale statului sunt contralate de miliții locale. Sherif Mansour, coordonatorul programului din Orientul Mijlociu și Africa de Nord pentru Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, este de părere că arestarea lui Fhelboom a evidențiat riscurile la care sunt expuși jurnaliștii libieni. Acesta susține că ,,există prea mulți actori guvernamentali și non-guvernamentali care își aplică propriile reguli și încearcă să exercite influență pe fondul haosului continuu al războiului.”

Totodată, incidentul din Tripoli a declanșat reacții din partea mai multor organizații care se ocupă cu apărarea drepturilor omului, ele cerând ca vinovații să fie trași la răpundere cât mai repede cu putință. Organizația Națiunilor Unite a delcarat faptul că arestarea lui Reda Fehlboom încalcă legile internaționale și a solicitat eliberarea nemijlocită a acestuia, fiind de părere că ,,arestarea și reținerea lui Fhelboom ar putea fi puse pe seama activității sale de jurnalist și apărător al drepturlor omului”, după cum indică citynews.com.

Potrivit Al Jazeera, meseria de jurnalist continuă să fie una cu un grad foarte ridicat de periculozitate, chiar dacă numărul jurnaliștilor uciși în acest an a fost unul mai mic decât în ultimii 16 ani. Publicația din Qatar invocă un studiu realizat de organizația Reporteri fără Frontiere (RSF), care arată că 49 de jurnaliști au fost uciși în 2019, mult sub media ultimilor 20 de ani, adică aproximativ 80 de jurnaliști uciși anual.

Statistica efectuată de această organizație poate fi o explicație a abuzului pe care îl suferă Reda Fhelboom, întrucât rezultatele fac cunoscut un fapt deja intuit de majoritatea oamenilor, anume acela că cea mai periculoasă zonă pentru activitatea jurnalistică o constituie Orientul Mijlociu. De asemenea, RSF a anunțat și că, deși numărul jurnaliștilor uciși este în scădere, numărul jurnaliștilor arestați se află într-o continuă creștere, ceea ce este îngrijorător pentru idealurile democratice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *