Trump, transformat în erou cu ajutorul inteligenței artificiale

O fotografie cu Trump purtând o vestă de salvare și mergând în apă până la genunchi pentru a-i ajuta pe cei afectați de uraganul Helene a început să circule online.

Numai că fotografia nu este reală, ci mai degrabă creația unui instrument AI.

Potrivit Snopes, prima postare care a inclus fotografia falsă a apărut pe Facebook pe 30 septembrie 2024. Postarea utilizatorului spunea: „Nu cred că Facebook vrea această poză pe Facebook. Au început să o șteargă”.

Impactul postării a putut fi observat cu ușurință: în doar 16 ore de când imaginea a fost făcută publică de acel utilizator, postarea a strâns 150 000 de distribuiri. Comentariile au curs, de asemenea, în valuri: o persoană a comentat: „Chiar s-a întâmplat în Valdosta, Georgia, astăzi!” Un alt utilizator a spus: „Trăiește și îi pasă de oameni, de toți oamenii!”, în timp ce altcineva a adăugat: „Cred că ar trebui să o postăm cu toții!!!!”

Trump nu a fost cu apa până la genunchi 

Cu toate acestea, așa cum am stabilit de la început, fotografia este falsă și este creația inteligenței artificiale. Deși este adevărat că, la 30 septembrie, Trump a zburat într-una dintre regiunile afectate de inundații, nu a fost făcută publică nicio altă fotografie a participării sale la operațiunile de salvare.

În plus, o privire mai atentă dezvăluie un indiciu pe care îl au majoritatea instrumentelor de inteligență artificială utilizate pentru a genera imagini pe baza unor solicitări text: nu cunosc anatomia de bază.

În imaginea noastră, degetul mare drept al lui Trump pare mai degrabă o pată de lumină decât un deget real. În plus, acesta este plasat și într-o poziție nefirească, părând aproape desprins de restul mâinii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *