Fake newsuri despre firme occidentale din Ucraina, răspândite pe site-uri britanice false

Site-uri de știri false înregistrate în Regatul Unit și prezentate ca fiind instituții britanice de încredere răspândesc dezinformări cu privire la companiile occidentale care operează în Ucraina.

Una dintre aceste companii este firma americană Sarn, care a și făcut publică situația. Sarn lucrează în Ucraina în sectoarele energiei și hardware-ului militar. Cu toate acestea, articolele de pe două site-uri diferite o acuză în mod fals de trafic de arme, fraudă judiciară și deturnare de fonduri.

Londoninsider.co.uk și talk-finance.co.uk sunt înregistrate ca domenii britanice și conținutul lor este în limba engleză. Articolele au fost ulterior distribuite în Ucraina, iar legerea de a imita site-uri de știri legitime din Regatul Unit nu este întâmplătoare: în Ucraina, mass-media britanică este percepută ca fiind de încredere.

În plus, unul dintre articole conține numele unui jurnalist britanic real ca autor. Cu toate acestea, acesta a declarat într-o declarație sub jurământ că nu știa nimic despre articolul pe care ar fi trebuit să îl scrie pentru londoninsider.co.uk, conform The Guardian.

Un lingvist angajat de Sarn a sugerat că textul original al articolelor a fost creat de un vorbitor de limbă rusă. De asemenea, compania a angajat experți în securitate cibernetică și avocați împotriva celor două site-uri. Unul dintre acestea, talk-finance.co.uk, a răspuns la o „scrisoare de interdicție” prin solicitarea de bani.

„Credem că am fost vizați din cauza activității noastre de dezvoltare economică în Ucraina în timpul conflictului”, a declarat compania americană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *