Numărul jurnaliștilor uciși în Gaza a ajuns la 113. Investigare circumstanțelor deceselor, din ce în ce mai dificilă
Pe măsură ce conflictul dintre Israel și Hamas nu dă semnele că s-ar apropia de final, numărul civililor uciși în operațiunile din Fâșia Gaza crește. Printre aceștia se numără și jurnaliștii, care își pun viața în pericol pentru a relata lumii întregi suferința din acea regiune.
Conform datelor colectate de organizatia Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, până la data de 6 august, au fost înregistrate 113 de decese confirmate în rândul lucrătorilor media. Dintre aceștia, 108 erau palestinieni, doi israelieni și trei libanezi.
Mai mult, 32 jurnaliști au fost răniți, 2 jurnaliști au fost dați dispăruți, iar 52 de jurnaliști au fost arestați de forțele israeliene. Au fost înregistrate și un număr mare de agresiuni, amenințări, atacuri cibernetice, cenzură și chiar uciderea unor membri ai familiei lucrătorilor media din regiune.
CPJ investighează, de asemenea, numeroase rapoarte neconfirmate despre alți jurnaliști uciși, dispăruți, reținuți, răniți sau amenințați, precum și despre deteriorarea birourilor de presă și a locuințelor jurnaliștilor. Datele sunt colectate de organizație prin intermediul surselor regionale și nu vor fi incluse pe lista oficială a CPJ până la confirmarea clară a acestor informații.
Nu este clar dacă toți acești jurnaliști relatau conflictul în momentul morții lor, dar CPJ i-a inclus în numărătoare pe măsură ce investigăm circumstanțele decesului.
Cenzura și pericolul îngreunează investigarea deceselor
Organizația internațională mai susține că investigarea acestor cazuri de folosire a forței împotriva lucrătorilor media a devenit din ce în ce mai dificilă din cauza cenzurii, a deplasării forțate a civililor precum și diminuarea surselor umane de la fața locului.
„La începutul războiului, ne lua o zi sau două să verificăm informațiile despre un jurnalist care a fost ucis sau rănit”, a declarat Carlos Martínez de la Serna, directorul de programe al CPJ. „Colectarea și verificarea acestor informații ne ia acum săptămâni sau luni, iar în unele cazuri nu va fi posibilă deloc”.
Articole asemănătoare
Acțiunile Facebook în cădere liberă. Zuckerberg, mai sărac cu 15 miliarde de dolari
Domeniul ratb.ro a ajuns un site cu știri și acid hialuronic, după ce societatea de transport și-a schimbat denumirea
Scandalul fermelor de troli: De unde a pornit, ce sunt și cum pot ele influența alegerile
Ce presupune decizia CPI privind ofensiva israeliană din Rafah
„Citiți o carte” ar putea deveni un nou mesaj de interes public