Tot ce trebuie să știi despre procesul lui Elon Musk împotriva OpenAI
Cel mai bogat om de pe planetă, Elon Musk, a decis să dea OpenAI în judecată din cauză că aceasta ar fi renunțat la principiile pe care le-a stabilit când compania era o simplă organizție non-profit.
În esență, echipa lui Musk acuză OpenAI și conducerea sa, în frunte cu Sam Altman, că este o companie normală de tech (deci interesată de profit) ce pretindă că e un ONG, care vrea să protejeze omenirea de pericolele inteligenței artificiale. Într-adevăr, structura organizațională a OpenAI este bizară – deși acționează clar ca o companie obișnuită, boardul de conducere nu se dezice de latura non-profit.
E o problemă spinoasă, iar procesul ar putea pune OpenAI într-o situație extrem de neplăcută dacă Musk va avea câștig de cauză. Dar ce legătură are Musk cu dezvoltatorul ChatGPT?
Când s-a fondat, OpenAI avea mai mulți finanțatori ce o susțineau, iar printre aceștia s-a numărat și Musk. Între 2016 și 2020, Musk ar fi donat 44 de milioane de dolari companiei, înainte să plece definitiv din peisaj.
Procesul intentat de Musk caută să demonstreze că OpenAI și-a încălcat obligațiile contractuale stabilite la momentul fondării și s-a tranformat într-o companie tech ce vânează profit. Bineînțeles, Musk vrea o parte din bani să-i fie restituiți, doar că argumentele prezentate de echipa miliardarului nu par să fie prea solide.
Confrom The Verge, contractul la care Musk face referire în plângere, de fapt, nu există. Acesta ar trebui să fie acordul de înființare (denumit ”Founding Agreement” în proces), însă el nu e scris nicăieri și nu a presupus vreo înțelegere formală între OpenAI și finanțatori. Chiar în plângere, echipa lui Musk admite că acordul a fost schițat în e-mailurile dintre Musk și reprezentanții companiei.
„Acest acord de înființare este consemnat, printre altele, în statutul de înființare al OpenAI, Inc. și în numeroase comunicări scrise între reclamant și pârâți pe o perioadă de mai mulți ani”, se arată în documentele avocaților.
În ceea ce privește ”statutul de înființare”, acesta nu reprezintă un contract, iar Musk nu a semnat așa ceva. The Verge a consultat avocați independenți, iar reacția lor e grăitoare – „cei mai mulți dintre ei au făcut doar fețe nedumerite”.
Structura confuză și netransparentă a OpenAI este cea mai importantă critică pe care compania o înfruntă în această perioadă. Echipa lui Musk, însă, nu pare pregătită să rezolve această problemă, iar efortul juridic se arată, mai degrabă, ca o lovitură de imagine pe care miliardarul vrea s-o dea OpenAI, din pricina succesului produselor sale AI.
Conducerea companiei a reacționat cu privire la acuzațiile lui Musk și, printr-o notă internă analizată de Axios, neagă că principiile fondatoare ar fi ignorate.
„Am constatat că strategia de a crea tehnologie de top și de a o face disponibilă pe scară largă prin API-uri și produse servește cel mai bine ambelor părți ale acestei misiuni, deoarece suntem capabili să atragem capitalul necesar, să facem tehnologia utilizabilă pe scară largă și, de asemenea, să oferim măsuri de protecție, conform cerințelor societății și conștiinței”, a spus directorul de strategie al OpenAI, Jason Kwon.
1 Comentariu
Articole asemănătoare
Google știe chiar mai multe decât Facebook
Expert ONU: Assange prezintă simptome psihologice de tortură
Facebook va plăti milioane în Marea Britanie pentru a licenția articole de presă
Mai puțin de jumătate dintre britanici, italieni și francezi au încredere în mass-media
Jurnalista BBC interzisă în Rusia, revoltată de atacul nemijlocit asupra libertății presei