Israelul a ucis alți doi jurnaliști. Unul dintre ei este fiul șefului biroului Al Jazeera din Gaza
Într-un alt incident tragic și discutabil din partea Israelului, o mașină în care se aflau mai mulți jurnaliști a fost lovită de două rachete lansate de IDF. Ca urmare, doi jurnaliști au fost uciși – unul dintre ei este fiul șefului biroului Al Jazeera din Gaza, Wael al-Dahdouh, care a pierdut anterior alți patru membri ai familiei sale într-un mod similar, deși se afla într-o tabără de refugiați din centrul Gaza: soția sa, nepotul său nou-născut, fiul său de 15 ani și fiica sa de șapte ani.
Hamza al-Dahdouh, jurnalist și cameraman al rețelei Al Jazeera, se afla împreună cu alți jurnaliști pe o șosea între Khan Younis și Rafah când o lovitură de dronă le-a lovit mașina, conform mai multor surse internaționale, precum Times of Israel, BBC și Washington Post.
Împreună cu fiul șefului biroului Al Jazeera din Gaza, a fost ucis și Mustafa Thuria, un șef de secție video pentru AFP care lucra, de asemenea, pentru postul de televiziune cu sediul în Qatar.
Un al treilea jurnalist, Hazem Rajab, a fost grav rănit. Alți jurnaliști care au călătorit la Rafah au reușit, de asemenea, să supraviețuiască.
Imaginile difuzate de Al Jazeera și de alte instituții media arată urmările atacului care a devenit o priveliște obișnuită în Gaza. O mașină complet arsă, bălți de sânge și o mulțime de civili care încearcă să evalueze pagubele. Martorii oculari au relatat că mașina a fost lovită de două lovituri: una care a lovit partea din față a vehiculului și una care a lovit partea pasagerului, unde se afla Hamza Wael Dahdouh.
Ce susține Israel privind uciderea a doi jurnaliști
Potrivit Al Jazeera, Dahdouh a vrut să relateze despre situația din Rafah – care, în ciuda faptului că a fost desemnată „zonă umanitară” de către armata israeliană, a suferit bombardamente.
Pe de altă parte, Forțele de Apărare ale Israelului au declarat, la ceva timp după incident: „Un avion al Forțelor de Apărare ale Israelului a identificat și a lovit un terorist care opera un avion ce reprezenta o amenințare pentru trupele FDI”.
„Suntem la curent cu rapoartele conform cărora, în timpul loviturii, au fost loviți și alți doi suspecți care se aflau în același vehicul cu teroristul”, se mai arată în comunicat.
Ca și în cazul altor zeci de jurnaliști uciși în Gaza din octombrie 2023 și chiar înainte, Israelul trebuie să dovedească faptul că avea informații serioase care i-au permis să ia viața unor jurnaliști care se presupune că reprezentau o amenințare teroristă. Este important să ne amintim că mass-media este un element crucial al societăților noastre, permițând publicului din întreaga lume să aibă o mai bună înțelegere a evenimentelor actuale. În timp ce mass-media din Gaza poate că nu reprezintă un confort pentru operațiunile militare israeliene, Israelul, în calitate de stat care se consideră „ultima democrație din Orientul Mijlociu”, are obligația imperioasă de a lua toate măsurile necesare pentru a proteja presa și lucrătorii acesteia.
Cu toate acestea, Mark Regev, un consilier principal al premierului Benjamin Netanyahu, a declarat pentru BBC că „Israelul nu vizează în mod deliberat jurnaliști”.
„Suntem singura țară din Orientul Mijlociu care chiar are o presă liberă. Suntem singura țară din întreaga regiune în care presa poate scrie lucruri rele și îi poate critica pe liderii de guvern. Este ridicol să spui că Israelul țintește în mod deliberat presa, suntem singura țară care consacră de fapt libertatea presei”, a adăugat el.
Peste 75 de jurnaliști au fost uciși de la începutul războiului din Gaza.
Un război care aduce tragedie după tragedie
Wael al-Dahdouh a plâns în timp ce ținea mâna fiului său cel mare fără viață într-o morgă din Khan Younis.
„Hamza nu era doar o parte din mine. El a fost întreaga mea persoană. El era sufletul sufletului meu. Acestea sunt lacrimi de tristețe, de pierdere. Acestea sunt lacrimi de umanitate”, a declarat tatăl său la înmormântare.
„Nimic nu este mai greu decât durerea pierderii. Iar atunci când experimentezi această durere de fiecare dată, ea devine mai dură și mai severă”, a declarat mai Wael al-Dahdouh pentru Al Jazeera după moartea fiului său. El a adăugat: „Îmi doresc ca sângele fiului meu Hamza să fie ultimul de la jurnaliști și ultimul de la oamenii de aici, din Gaza, și ca acest masacru să înceteze”.
Nu este pentru prima dată când șeful biroului Al Jazeera din Gaza plânge moartea celor dragi lui. Cu doar câteva luni în urmă, în decembrie, soția sa, nepotul său de vârstă mică și doi dintre propriii săi copii, în vârstă de 15 și 7 ani, au fost uciși într-un atac asupra unei tabere de refugiați în care se ascundeau.
citește și: DRAMA UNUI JURNALIST AL JAZEERA: FAMILIA SA A FOST UCISĂ ÎNTR-UN ATAC ASUPRA FÂȘIEI GAZA
Wael al-Dahdouh a fost el însuși rănit, iar cameramanul său, Samer Abu Daqqa, a fost ucis într-o lovitură separată în timp ce filma luna trecută. În ciuda acestei dureri și suferințe, el a continuat să relateze evenimentele care se desfășoară în Fâșia Gaza.
Ultima postare pe Instagram a lui Hamza al-Dahdouh a fost despre tatăl său: „Ești neclintit și răbdător. Nu dispera de mila lui Dumnezeu. Fii sigur că El te va răsplăti”.
Articole asemănătoare
Google, în spatele unei campanii anti-dezinformare din Uniunea Europeană
Jurnalista din Wuhan, arestată pentru relatările despre începutul pandemiei, este în stare gravă
Noua afacere online profitabilă : comerțul cu recenzii false
Chatboții AI răspândesc dezinformare despre alegerile europene
Sediul Deutsche Welle de la Moscova va fi închis. Rusia retrage acreditările jurnaliștilor