Adio notificare „secure” pentru protocolul https. Vezi de când și cum va marca Google site-urile nesigure
Mai țineți minte petrecerile de pe vremuri la care mergeai pe bază de recomandare? Adică dacă cineva îți spunea înainte că locul cu pricina e ok, decideai să mergi și eventual să iei și numere de telefon de la fete. Sau, în fine, viceversa.
Ei bine, traficul pe internet nu e mult diferit. Adică dacă tu știi că toată crema informației se află pe un anumit site, Google, masterul petrecerii online, trebuie să se asigure că locul respectiv e ok. Iar felul în care face asta este prin intermediul „Hypertext Transfer Protocol secure”, care stă la baza schimbului de date în momentul navigării pe Internet și care este versiunea mai nouă și mai sigură a http-ului.
Mai concret, ceea ce se petrece este că atunci când te conectezi la un site https, este faptul că transferul de date va fi criptat prin protocolul TLS (Transport Layer Security). Astfel, informațiile potențial nesigure (rețeaua wireless dintr-o cafenea, rețeaua publică dintr-o bibliotecă etc.) nu pot fi văzute de un intrus și nu pot fi accesate decât de tine și site-ul de destinație.
Dar dacă până acum Google notifica acest aspect pe versiunea Chrome 69 printr-o pictogramă inscripționată Secure, începând cu luna octombrie a acestui an, anunță The Verge, release-ul cu numărul 70 de la Chrome va afișa următoarea versiune:
Google și-a motivat decizia prin faptul că „utilizatorii ar trebui să se aștepte ca webul să fie sigur în mod automat”. Cu toate acestea, au argumentat unele voci, informația prezentată adecvat le permite, totuși, utilizatorilor să fie informați, iar acest lucru poate fi obținut prin minimalism mai degrabă decât simplă eliminare.
Contra-argumentul Google, pe de altă parte, este acela că protocolul https devine tot mai ieftin și mai simplu de integrat.
Articole asemănătoare
Mark Zuckerberg spune că dezvoltarea metaverse îl va costa „semnificativ”
Utilizatorii Facebook vor putea asculta muzica de pe Spotify direct din aplicație
Beijingul susține că grupurile de extremă-dreapta hărțuiesc oamenii de știință în legătură cu originea COVID-19
Date personale: Căsuțele prebifate în formulare nu înseamnă acord
UE a decis: ”Legea anti-Soros” a lui Viktor Orban încalcă drepturi fundamentale