Spanacul, detectorul de explozibil care poate trimite mailuri de avertizare
O noutate în materie științifică, parcă scoasă dintr-un film SF, a fost publicată de cercetătorii americani de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT). Aceștia au reușit să transforme plantele de spanac în detectori subterani de explozibil, care transmit ulterior un mail cu aceste informații. Ei bine da, spanacul poate transmite mail-uri.
Atunci când rădăcinile plantei detectează substanțe nitroaromatice în apele subterane, o componentă adesea identificată în explozibili precum minele terestre, sunt transmise semnale prin nanotuburile inserate în frunzele de spanac. Acest semnal este apoi citit de o cameră cu infraroșu, trimițând o alertă prin e-mail cercetătorilor care operează programul.
Oamenii de știință sunt optimiști că vor putea utiliza această descoperire în detectarea poluării și a schimbărilor climatice. Într-o primă etapă a cercetărilor nanobiotice, unul dintre savanți a folosit nanoparticule pentru a detecta gazele poluante cu efect de seră. Prin modificarea modului de fotosinteză a plantelor, el a reușit să le determine să detecteze oxidul nitric, un poluant cauzat de arderea combustibililor.
Mai mult decât atât, o echipă de știință de la Universitatea Americană a arătat că pot ajuta la eficientizarea combustibilului și a bateriilor electrochimice (metal-aer).
Planta aleasă pentru acest experiment a fost spanacul deoarece aceasta conține din abundență fier și azot, elemente care fac din spanac un bun catalizator. Pentru a fi pregătite de experiment, cercetătorii au spălat și îmbrăcat plantele într-o pudră ce formează pe suprafața lor nanofolii care să ajute la desfășurarea procesului.
Oamenii de știință spun chiar că acești catalizatori regenerabil pe bază de carbon întrec în eficiență pe cei din comerț fabricați din platină, atât din punct de vedere calitativ cât și din perspectiva stabilității lor.
Sursa foto: Britannica.com
Articole asemănătoare
ONU se implică în lupta contra dezinformării de pe platformele digitale
Publicația franceză Le Monde face portretul politicienilor care ar putea schimba fața Europei
Contul de YouTube al lui Trump, suspendat pe termen nelimitat
Rupert Murdoch se retrage de la conducerea imperiului său media. Ce spune industria
Cât de diferiți sunt finlandezii și americanii, atunci când vine vorba de fake news