Federația Europeană a Jurnaliștilor vrea să-i declare pe ziariști „lucrători esențiali” în pandemie
În spatele ecranelor, există jurnaliști și lucrători în presă care muncesc în condiții dificile pentru a informa publicul în cel mai bun mod posibil.
EFJ a lansat, în parteneriat cu afiliații săi din Albania, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia și Turcia, o campanie pentru a conștientiza necesitatea de a considera jurnaliștii lucrători esențiali. Secretarul general al EFJ, Ricardo Gutiérrez, a cerut tuturor guvernelor europene să considere jurnaliștii lucrători esențiali și să le ofere o compensație adecvată:
„Jurnaliștii au fost foarte importanți în camapaniile COVID-19 ale guvernelor. Ei au verificat informații, au tras la răspundere oficialii, au investigat din multe unghiuri pandemia, au intervievat experți. Presa informativă a devenit un serviciu public esențial, a cunoscut o creștere uriașă a consumului de știri. Acest lucru ar trebui cumva recunoscut”.
Această campanie este coordonată de Federația Europeană a Jurnaliștilor (EFJ), în cadrul proiectului „Construirea încrederii în mass-media în Europa de Sud-Est și Turcia” finanțat de UNESCO, în parteneriat cu afiliații din:
- Albania (AJPA)
- Bosnia și Herțegovina ( Jurnaliștii BH)
- Kosovo (AJK)
- Muntenegru (SMCG)
- Macedonia de Nord (SSNM)
- Serbia (SINOS și MUNICI)
- Turcia (TGS).
În timpul crizei pandemice, jurnaliștii au jucat un rol crucial. Cu toate acestea, în unele țări europene, jurnaliștii nu sunt considerați încă lucrători esențiali. Pandemia COVID-19 a însemnat pentru mulți jurnaliști programe de lucru extinse, salarii mai mici, restricții de călătorie, lipsa echipamentului de protecție și asigurări de sănătate.
În timp ce unele guverne au decis să clasifice jurnaliștii ca lucrători esențiali, alături de lucrătorii din sănătate și asistență socială, industria alimentară sau profesorii, altele nu au reușit să facă acest lucru. Statutul de „lucrători esențiali” le poate oferi jurnaliștilor acces la o serie de beneficii, cum ar fi libertatea de circulație, concediu medical plătit, echipament de protecție, compensații financiare.
Jurnaliștii sunt critici pentru sănătatea și siguranța populației, precum și pentru democrație. Ei își pun sănătatea în pericol pentru a ne informa. Prin această campanie, sindicatele și asociațiile jurnaliștilor ne reamintesc că, în spatele ecranelor, există jurnaliști și lucrători în presă care muncesc în condiții dificile pentru a informa publicul în cel mai bun mod posibil.