Presa internațională, radiografie dureroasă a sistemului medical din România după tragedia de la Neamț
În plină criză de coronavirus, un incendiu lovește România în moalele capului, unde doare mai tare: în sistemul medical, aflat într-o perioadă dificilă. La cinci ani de la Colectiv și zece de la focul de la Maternitatea Giulești, presa internațională și-a îndreptat atenția iar către o nouă tragedie românească.
Spre deosebire de alte evenimente care au ajuns subiecte în cotidienele occidentale (precum arestarea lui Liviu Dragnea sau gestionarea crizei de coronavirus), când expunerea se limita la câteva publicații pro-UE și la nume grele, precum The Guardian sau The Washington Post, secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Piatra Neamț s-a regăsit în paginile unor publicații diverse.
Firul narativ al unei tragedii
După cum știm deja, incendiul a pornit undeva în jurul orei 18:30 – 19:00, într-unul dintre cele două saloane funcționale de la Terapie Intensivă pentru pacienții pozitivi. În urma deflagrației și în ciuda eforturilor personalului medical, zece dintre pacienți au pierdut lupta cu viața – opt pe loc și doi după ce au fost mutați la UPU. Associated Press, Deutsche Welle, Al Jazeera, The Globe and Mail și altele amintesc poziția ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, care susține că există posibilitatea ca un scurt circuit să fie cauza principală a incendiului.
„Un incendiu la un spital român care trata pacienți cu COVID-19 a ucis 10 persoane și a rănit în mod critic alte șapte, au declarat sâmbătă autoritățile. Flacăra s-a răspândit prin secția de terapie intensivă destinată pacienților cu COVID-19 la spitalul public din orașul nordic Piatra Neamț”, se arată în știrea publicată de DW.
Diagnosticul pus sistemului medical: afectat de corupție
Însă tot aceste cotidiene prestigioase fac câte o radiografie dureroasă a implicaților politice pe baza cărora se fac numirile de la vârfurile spitalelor. Al Jazeera citează presa locală din Piatra Neamț, care susține că spitalul „a fost mult timp administrat prost, cu opt manageri numiți de guvern care au supravegheat instalația în ultimul an”.
Associated Press merge un pas mai departe și vorbește despre impactul pe care tragedia ar putea să îl aibă asupra alegerilor parlamentare, programate să aibă loc în prima duminică din luna decembrie. Agenția de știri vorbește despre încercările actualului guvern, aflat în minoritate, să țină sub control efectele crizei de COVID, în timp ce Partidul Social Democrat se luptă să nu rămână în opoziție.
„PSD speră să recupereze puterea în următoarele alegeri generale, stabilite pentru 6 decembrie. Este aproape sigur să folosim focul de sâmbătă din Piatra Neamț în atacurile sale împotriva partidului de centru-dreapta Național Liberal sau PNL, care a controlat guvernul minoritar al României din octombrie anul trecut”, scrie AP.
The Guardian, pe de altă parte, amintește de starea avansată de degradare a sistemului medical românesc, de care tot mai mulți oameni au început să se teamă: „Chiar înainte de pandemie, sistemul de sănătate al României fusese sub presiune, supus corupției, ineficiențelor și managementului politizat. Țara are una dintre cele mai puțin dezvoltate infrastructuri de asistență medicală din UE. Unul din patru români nu are acces suficient la asistența medicală esențială, deoarece zeci de mii de medici, asistenți medicali și farmaciști au plecat de la aderarea țării la UE în 2007”, notează cotidianul britanic.
Rugăciuni venite de peste graniță
Presa străină nu a uitat să menționeze și legăturile externe strânse ale României. Președintele Ungariei, János Áder, și-a exprimat, conform Hungary Today, condoleanțele față de familiile persoanelor decedate, printr-o telegramă trimisă lui Klaus Iohannis.
„În plus, ministrul de externe i-a trimis duminică o scrisoare lui Bogdan Aurescu, omologul său român, exprimând condoleanțe și oferind ajutor. Péter Szijjártó a spus că a oferit ajutorul Ungariei, precum și condoleanțe. «Trebuie să stăm împreună și să ne ajutăm reciproc în probleme», a spus el”, mai arată Hungary Today.
Și rugăciunile liderului Bisericii Catolice au ajuns în atenția comunității internaționale. Vatican News, portalul de știri al Consiliului Pontifical pentru Comunicații Sociale, că „Papa Francisc își exprimă apropierea față de oamenii din Filipine care suferă devastările provocate de un taifun puternic și durerea sa pentru un incendiu tragic într-un spital din România pentru pacienții afectați de Covid-19”.
Articole asemănătoare
Premieră în România: program postuniversitar în blockchain. Unde mai poți studia despre acest domeniu
Cinci inovații: camionul electric, site-ul bărbaților ne-fashioniști, harta Imperiului Roman, printarea de bonuri fiscale, aplicația cu Copy/Paste din realitate
Platforma Google News ar putea fi retrasă din Europa
Meta își va prezenta noua cască VR pe 11 octombrie
Autoritățile europene au ajuns la un acord cu privire la pachetul de legi ce va reglementa piața digitală