X reușește să evită cerințele normelor UE din domeniul pieței digitale
X, fosta Twitter, va evita să fie desemnată ”gatekeeper” de către Comisia Europeană, fapt ce va scuti compania de unele dintre cele mai stricte regelementări presupuse de DMA (legea UE privind piețele digitale).
În luna mai, Comisia deschisese o anchetă pentru a stabili dacă eticheta de ”gatekeeper” poate fi aplicată X, care a constestat această numire. Deși îndeplinește criteriul privind numărul de utilizatori, compania condusă de Elon Musk spune că nu se califică pentru cealaltă condiție, anume nu este un intermediar important între afaceri și consumatori.
Comisia Europeană pare să fii ajuns la aceeași concluzie pentru că nu va numi X ca fiind ”gatekeeper”, conform unor surse interne citate de Reuters. Anunțul oficial ar urma să fie făcut săptămâna viitoare. Compania tot trebuie să respecte legea DMA, însă nu din postura de ”gatekeeper”, ținta clară a acestei legislații.
DMA le cere companiilor etichetate astfel – printre altele – să își facă „aplicațiile de mesagerie să interacționeze cu serviciile rivale, să lase utilizatorii să decidă ce aplicații să preinstaleze pe dispozitivele lor și nu au voie să își favorizeze propriile servicii în detrimentul rivalilor”. În caz contrar, amenzile se pot ridica până la 10% din cifra lor de afaceri anuală globală.
X scapă, așadar, de o mulțime de reglementări care ar fi cerut mai multă transparență și fair-play din partea companiei, lucru care în mod sigur l-ar fi enervat pe Musk. Miliardarul nu ține secret antipatia pentru legile europene și nu numai. Recenta dispută cu autoritățile din Brazilia a scos la iveală neplăcerea lui Musk pentru legile menite să țină în frâu derapajele toxice ale rețelelor sociale.
Articole asemănătoare
Comunitatea Rohingya dă în judecată Facebook și cere despăgubiri de 150 de miliarde de dolari
Moderatorii Reddit cer platformei să limiteze răspândirea dezinformării privind COVID-19
Fost angajat al Twitter, găsit vinovat pentru spionaj în favoarea Arabiei Saudite
Profețiile neîmplinite ar putea să-i determine pe adepții QAnon să recurgă la violență
Talibanii vor să facă justiție cu amputări și execuții, considerate „necesare pentru securitate”