Deși nu este un subiect cunoscut, comportamentul toxic de pe internet nu ține cont de platformă: acesta apare chiar și pe Wikipedia, cea mai mare enciclopedie online.
După ce a primit mai multe sesizări din partea utilizatorilor, Fundația Wikimedia, organizația care conduce site-ul, a votat noi măsuri care vor fi implementate până la sfârșitul anului. Scopul este de a limita comportamentele deviante, arată BBC.
Cele mai multe plângeri au venit din partea femeilor și a celor din comunitatea LGBTQ, care afirmă că după ce adaugă o pagină, aceasta le este ștearsă sau editată imediat de către un alt voluntar. Se ajung, astfel, la lupte intense privind editarea conținutului unei pagini, după ce unul dintre utilizatori este forțat să modifice iar și iar conținutul.
Un studiu realizat de Universitatea din Washington arată că munca editorilor femei este des contestată sau criticată de către editorii de sex masculin, în timp ce un articol publicat în The New York Times relevă faptul că transfobia este, la rândul său, prezentă pe Wikipedia – un editor a afirmat că a primit mai multe amenințări cu moartea.
”Trebuie să lucrăm împreună pentru a crea o cultură sigură, inclusivă, în care toată lumea se simte binevenită, că contribuțiile lor sunt apreciate și că perspectiva lor contează”, a declarat Katherine Maher, directorul executiv al Fundației Wikimedia.
Enciclopedia online are de gând să permită utilizatorilor să ceară opinia unui moderator, pentru a limita situațiile în care toată munca unui editor este contestată. Limitarea accesului la funcțiile platformei pentru cei care încalcă regulamentul reprezintă o altă potențială măsură pe care Wikipedia ar putea să o adopte.
Leave a Comment