Wikipedia, atacată de apropriați ai administrației Trump

wikipedia-site

Wikipedia este, mai nou, ținta administrației Trump. Printr-o citație transmisă de procuroul federal interimar din Washington, un apropriat al lui Donald Trump, Wikipedia este acuzată că încalcă legea de funcționare a organizațiilor non-profit din SUA.

Ed Martin, procurorul amintit mai sus, este o figură cunoscută a administrației Trump, în mare parte din cauza numeroaselor plângeri legale cu care amenință tot felul de reviste științifice pe motiv că ar fi partizane. Acum, atenția lui Martin este îndreptată către Wikipedia, acuzată că „permite actorilor străini să manipuleze informații și să răspândească propagandă inclusiv prin rescrierea evenimentelor istorice”, conform The Verge.

De asemenea, organizația ar derula și „alte aspecte care afectează securitatea națională și interesele Statelor Unite”. Wikipedia a  primit timp până pe 15 mai să răspundă cu privire la aceste acuzații. Organizația spune că nu are nimic de ascuns, iar toate deciziile lor de moderare și aprobare a schimbărilor sunt supravegheate de sute de mii de voluntari.

Conținutul Wikipedia este guvernat de trei politici de bază privind conținutul: punctul de vedere neutru, verificabilitatea și lipsa cercetării originale, care există pentru a se asigura că informațiile sunt prezentate cât mai exact, corect și neutru posibil. Întregul proces de moderare a conținutului este supravegheat de aproape 260,000 de voluntari și este deschis și transparent pentru a fi văzut de toți, motiv pentru care salutăm oportunitățile de a explica cum funcționează Wikipedia și vom face acest lucru în cadrul forumurilor adecvate”, a fost replica unui reprezentant al Wikimedia, organizația care deține Wikipedia.

Tactica de intimidare a Wikipedia nu este ceva nemaivăzut, însă, de obicei, este o acțiune luată de guverne autoritare care sunt deranjate de faptul că Wikipedia păstrează un mediu informațional relativ corect, care ignoră propaganda oficială a unui stat. Cel mai bun exemplu în acest sens e atitudinea Rusiei, care a amendat constant Wikipedia de la invazia Ucrainei, pe motiv că prezintă informații false scrise de agenți străini.

Faptul că administrația Trump începe să facă presiuni similare asupra Wikipedia, chiar dacă probabil nu se va concretiza în hotărâri din partea instanțelor, prezintă o atitudine îngrijorătoare când vine vorba de libertatea internetului și cenzura informațiilor. Ceea ce e un lucru cu adevărat tragic venind din partea SUA, care timp de decenii a apărat libertatea internetului.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri