La scurt timp de la publicarea primei părți a investigației #TeleormanLeaks, Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) le-a cerut jurnaliștilor RISE Project să-și dezvăluie sursele, ca mai apoi să-i amenințe cu o amendă de 20 de milioane de euro.
În acest context, Giovanni Buttarelli, supraveghetor al Autoritatii Europene pentru Protectia Datelor, a susținut că o decizie în privința sancțiunii promise de ANSPDCP în toamna anului trecut a fost luată, însă aceasta nu este încă publică pe site-ul instituției, conform EU Observer.
Cu privire la solicitarea adresată de Autoritatea din România, Buttarelli a afirmat că nicio instituție publică nu are dreptul de a obliga o publicație să încalce confidențialitatea sursă-jurnalist. Excepție fac organele judicare.
„Nici măcar un procuror nu poate să emită un ordin (pentru dezvăluirea surselor – n.red.), astfel încât sursa este protejată în baza deciziei editorului și a jurnalistului”, a declarat oficialul european.
Autorităților li se oferă puterea de a cere orice informație doresc, prin articolul 58 din General Data Protection Regulation, însă sursele jurnalistice sunt un subiect mai delicat.
Amintim faptul că amenințările ANSPDCP la adresa publicației RISE Project a generat critici vehemente din partea unor organizații care apără drepturile și libertățile presei, precum Reporters without Borders si Privacy International.
Leave a Comment