O analiză a scos la iveală o rețea de conturi de Twitch care propagau narațiunile Moscovei cu privire la războiul din Ucraina. De la mesaje care dezmințeau evenimentele din Ucraina și până la cele vădit pro-Kremlin, conturile care distribuiau propaganda rusă au reușit să evite normele impuse de Twitch în urma invaziei.
ONG-ul Tech Transparency Project caută să responsabilizeze marile companii tech și a demarat studiul care a deconspirat conturile pro-Kremlin de pe Twitch. Platforma de livestreaming declarase pe 3 martie că va ”interzice agenților de dezinformare dăunători să utilizeze serviciul nostru”. În ciuda acestei promisiuni, mai multe conturi de ”discuții politice” au reușit să răspândească minciunile Moscovei.
”Constatările TTP dezvăluie lacune majore în aplicarea politicii Twitch într-o perioadă de dezinformare rusă intensă cu privire la războiul din Ucraina”, a declarat unul dintre cercetători pentru Financial Times.
”Vladimir Putin is good”
De departe, cel mai mare cont descoperit de echipa de cercetători a fost cel care avea 20.000 de urmăritori. Printre mesajele pe care streamer-ul le-a folosit s-a numărat și ”Vladimir Putin is good” (Vladimir Putin e bun). Mesajul era folosit pe post de burtieră în timp ce gazda emisiunii vorbea despre ”operațiunea militară specială” care trebuie să elimine ”elementele naziste din Ucraina”.
Contul făcea parte din sistemul de parteneri Twitch prin care anumite taxe generate de donațiilor fanilor erau acoperite de companie. Contul este acum restricționat după ce studiul ONG-ul a ajuns în presă.
Nu este singurul exemplu de acest fel. O mulțime de alte conturi -majoritatea cu mai mult de 5.000 de urmăritori- vorbeau despre conspirația laboratoarelor bio-chimice din Ucraina sau despre presupusele atacuri asupra orașelor înscenate de armata ucraineană. Toate aceste conturi au reușit să treacă neobservate de normele platformei, deși Twitch s-a angajat să nu prolifereze propaganda toxică a Kremlinului.
Întrebată despre activitatea acestor conturi, Twitch nu a oferit detalii, dar a spus că a interzis mai multe conturi prezentate în studiul ONG-ului.
”Deși am continuat să observăm volume scăzute de actori de dezinformare pe Twitch, am suspendat mai multe canale care au încălcat această regulă, inclusiv unele care erau dedicate în mod special răspândirii de dezinformări legate de criza din Ucraina”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei pentru Financial Times.
Multe dintre persoanele indentificate în studiu aveau conturi și pe alte platforme, în special pe YouTube, unde și-au reînceput activitatea după ce Twitch le-a restricționat.
Identificarea celor care răspândesc propaganda Kremlinului este o muncă intensivă și una pe care giganții tech trebuie să se angajeze s-o facă pentru că orice narațiune toxică care e menită să discrediteze Ucraina sau să scuze acțiunile Rusiei nu face nimic altceva decât să polueze mediul informatic digital.
Leave a Comment