Vizită surpriză a lui Joe Biden la Kiev. Liderul SUA s-a întâlnit cu Zelenski

Mai sunt doar câteva zile până la împlinirea unui an de la invazia rusă în Ucraina – și ce mod mai bun de a arăta angajamentul lumii occidentale față de lupta ucraineană decât o vizită surpriză a președintelui american în persoană?

Joe Biden a fost filmat în timp ce se plimba pe străzile din Kiev împreună cu omologul său, președintele Volodimir Zelensky. Oficial, liderul de la Casa Albă ar fi trebuit să se afle la Varșovia, pentru a se întâlni cu Andrej Duda.

Cu toate acestea, utilizatorii Twitter au speculat din primele ore ale zilei că o figură politică importantă va vizita Kievul, în condițiile în care securitatea pe străzile capitalei era în creștere. Și având în vedere că alți lideri mondiali nu au avut parte de acest tip de securitate – precum fostul premier britanic Boris Johnson sau Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene – mulți au spus că ar putea fi vorba de un american.

Unele surse au declarat că, inițial, Biden urma să se întâlnească cu Zelenski la granița cu Polonia sau la Lviv, cum ar fi jurnalistul Alec Luhn. În orice caz, acesta este un mesaj puternic pentru Rusia: SUA nu se teme, Ucraina nu este singură.

Biden: Putin „s-a înșelat amarnic”

În urma imaginilor care îi arată pe cei doi lideri împreună, contul oficial de Twitter al președintelui Joe Biden a publicat o declarație referitoare la vizita de la Kiev.

„Pe măsură ce ne apropiem de aniversarea invaziei brutale a Rusiei în Ucraina, mă aflu astăzi la Kiev pentru a mă întâlni cu președintele Zelenskyy și pentru a reafirma angajamentul nostru de neclintit față de democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, se arată în comunicat.

În firul postării se mai precizează că SUA și-a arătat angajamentul în susținerea omologilor ucraineni în timpul invaziei. Potrivit lui Biden, Putin „a crezut că Ucraina este slabă și că Occidentul este divizat” și că „poate să reziste mai mult decât noi”.

„Dar s-a înșelat amarnic”, conchide liderul de la Casa Albă.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri