Utilizarea violenței și a dezinformării pentru a determina schimbare, susținută de majoritatea tinerilor
Polarizarea globală, împreună cu neîncrederea în figurile cheie ale societății, a adus mulți oameni, în special pe cei tineri, într-un punct în care simt că trebuie luate măsuri disperate pentru a schimba sistemul, potrivit Barometrului de încredere Edelman din 2025.
Sondajul, citat e Fortune, a constatat că „apărarea agresivă a interesului propriu” a devenit principalul motor de luptă împotriva nedreptății sistemului și capitalismului, care nu le aduce beneficii. Iar sentimentul de nemulțumire față de elite și instituții acoperă diferite grupe de vârstă și convingeri politice, nu doar un singur grup: 69% dintre cei de stânga și 57% dintre cei de dreapta au nemulțumiri moderate sau mari. Același sentiment e împărtășit și de 66% în rândul grupului de vârstă 55+, față de 58% pentru Generația Z.
S-a observat că neîncrederea în instituții crește odată cu venitul, ceea ce sugerează continuarea divizării mentalităților în funcție de clasă.
În plus, două treimi dintre respondenți au afirmat că jurnaliștii, oficialii guvernamentali și directorii executivi îi mint în mod intenționat. Același procent de persoane a arătat că le este greu să discearnă între știrile reale și dezinformare.
Cu toate acestea, ceea ce ar trebui să fie cea mai îngrijorătoare parte a rezultatelor Barometrului de încredere Edelman 2025 sunt măsurile considerate acum acceptabile de către respondenți:
- 31% dintre respondenții din Generația Z consideră că violența asupra persoanelor sau a proprietății poate fi o modalitate adecvată de a produce schimbări.
- 55% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani au declarat că aprobă violența, deteriorarea proprietății sau dezinformarea ca instrumente pentru schimbare.
Motivele pentru aceste tendințe globale sunt destul de simple: temerile economice. Oamenii nu numai că simt că sistemul îi favorizează pe cei bogați, dar 62% dintre respondenți au declarat că se tem de pierderea locurilor de muncă din cauza inteligenței artificiale și a globalizării.
Barometrului de încredere Edelman 2025 a fost realizat prin interviuri online de 30 de minute, între 25 octombrie și 16 noiembrie 2024. La cercetare au participat 33.000 de respondenți din 28 de țări.
Articole asemănătoare
Belarus: Șapte jurnaliști care lucrau pentru aceeași publicație, arestați înainte de alegeri
Editiadedimineata.ro: În doar trei ore, UE a reușit să strângă o donație globală de 7,4 miliarde de euro pentru dezvoltarea unui vaccin
Facebook a jucat un rol esențial în răspândirea dezinformării care a dus la violențele de la Capitol Hill
Ungaria reunește sub aceeași fundație zece publicații proguvernamentale
Fact check: poți pozitiva un test rapid COVID cu o portocală?